Een leek is iemand die (ergens) onervaren in is, wie gebruikt dit woord?

is het een term van de oudere generatie, of is het dialect? je hoort het woord nogal eens, maar toch klinkt het ouderwets.

Toegevoegd na 3 minuten:
ik had even wat fout gedaan, dus vandaar dat ik mijn vraag opnieuw had gesteld...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een leek, is een gewoon Nederlands woord. Geen dialect. Ik denk dat de nieuwe generatie het vervangen heeft voor het woord "groentje" en dat je het daarom minder vaak hoort.

Onder de jongeren(18 tot 25 jaar) hoor ik het woord zelden of nooit. Mijn vader gebruikt het soms ik denk dus de oudere generatie. Ik gebruik eerder woorden als: amateur, beginner, diet weet/snapt er niks van.

Ik vind 'leek' een heel normaal woord en ik vind mezelf toch vrij jong (20). Leek betekent ook niet 'iemand die ergens onervaren in is', maar 'iemand die weinig of geen verstand heeft van een bepaald vakgebied'. Er is dus een klein verschil in betekenis tussen 'leek' en bijvoorbeeld 'amateur'. Overigens gebruik ik het woord 'leek' niet heel vaak hoor, maar het is toch leuk het af en toe zo 'ns in de groep te gooien. (Tsss... wat ben jij een leek...)

Dit woord zal gewoon blijven bestaan, maar het krijgt op sommige vlakken een moderner jasje, zoals een leek op cumputergebied een digibeet wordt genoemd. Dus aangepast aan de tijd.

Ik ben 38 jaar oud en vind "leek"een heel normaal woord. Ik hoor het regelmatig en gebruik het zelf ook weleens. En of het streekgebonden is weet ik niet. Ik woon in Gelderland.

Volgens mij is het geen dialect en wordt het ook niet alleen door de "oudere generatie" gebruikt. Ben zelf 29 en gebruik het ook weleens.

Ik (29) gebruik het wel eens, en vind het een normaal woord. Maar soms gebruik ik wel woorden die anderen ouderwets lijken te vinden. Laatst waren mijn collega's helemaal verbaasd omdat ik het woord 'anciënniteit' gebruikte. Overigens gebruikte ik dat niet om ouderwets te klinken, maar gewoon om me precies uit te drukken. Het bewuste geval ging nou eenmaal niet om senioriteit, maar om aantal dienstjaren. Overigens betekent 'leek' niet 'onervaren persoon'. Een net beginnend arts is bijvoorbeeld geen 'leek' in medicijnen, maar een vakman. De oorsprong van het woord 'leek' ligt bij lekebroeders: kloosterlingen die wel bij een orde horen, maar niet zijn gewijd.

het woord leek zit gewoon in mijn vocabulaire. ik gebruik het als ik zelf ergens zeg niet goed in te zijn, maar ook over de ander. ik hoor mensen om mij heen het woord ook gebruiken en dat is niet in een bapaalt dialect of streek. heb het ook niet van mijn oma geleerd :P gewoon nederlands woord dus.

ik

Het woord is doodnormaal. Het probleem is daarentegen dat steeds meer mensen zich bezig houden met allerlei zinloze computeractiviteiten. Daardoor wordt er steeds minder gelezen. Lezen is DE manier om je vocabulaire uit te breiden. Ik log nu uit en pak een boek. Gegroet.

Bronnen:
http://www.trouw.nl/onderwijs/opinie/podiu...

Leek is een oud begrip, oorspronkelijk gebruikt door de RK-kerk; een leek was een gewone gelovige, dus iemand die niet gestudeerd had, dit in t.s.t. de priesters. Later is het woord leek ook gebruikt voor niet vakkundigen of i.h.a. voor niet terzakekundigen. Het is dus een algemeen Nederlands woord, en ja, jongeren van alle tijden gebruiken andere woorden om zich te onderscheiden van die ouwe hap waar ik toe behoor, en sommige woorden ook weer niet (die ze later soms toch weer wel gaan gebruiken ;-) ).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100