Is AUW zeggen aangeleerd?

Als iets echt pijn doet geef ik een soort oerkreet, maar bij een beetje pijn zeg ik auw. Is dat aangeleerd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met 't produceren van de simpelste klank 'A' is 't beste zo snel mogelijk zo veel mogelijk geluid te produceren. Iets wat de mens automatisch doet bij veel pijn. Zo veel mogelijk geluid produceren heeft 't meeste effect bij 't afschrikken van een potentiële vijand (die mogelijk de pijn veroorzaakt heeft). En 't trekt de meeste aandacht voor potentiële hulpverleners. Hoe de klant _eindigt_ hangt dan weer af van de betreffende cultuur waar men zich in bevindt. Toegevoegd na 14 minuten: klant=klank

Ja, dat is wel aangeleerd. In andere talen hebben ze daar een andere klank voor. AI, bijvoorbeeld.

nee, dat is niet aangeleerd. Maar gewoon een beschrijving van de kreet die je dan geeft. Als ik nies zeg ik bijvoorbeeld ook niet precies hatsjoe of hatsjie. Dus hebben ze gewoon een woord bedacht wat het meest in de buurt komt van de kreet die je geeft als iets pijn doet.

Het is aangeleerd. Als een peuter naar een kaars wil grijpen zeggen ouders meteen, Niet doen dat is auw....

Auw of au zeggen is aangeleerd. Dit woord is een interjectie (een tussenwerpsel). Weliswaar roept men in elke taal iets dergelijks als men zich pijn doet, maar het zijn in andere talen ook andere kreten. Het woord is dus taalspecifiek met een bepaalde betekenis. Je kunt het zien als een soort lichaamstaal, maar dan met geluid. Net als bij lichaamstaal is er ooit de afspraak gemaakt dat de kreet 'au' betekent: "Ik heb mij pijn gedaan!"

Bronnen:
http://books.google.nl/books?id=rBueWOisK9...

Ja het is aangeleerd, en dus afhankelijk van waar je bent opgevoed/geboren. Bij pijn doe je je mond wijd open en er komt een "A" uit. Wat dan volgt is wat je van anderen hebt gehoord. Ik ken niet alle talen, maar de kreet bij pijn in het Engels (ouch), Frans (ai) en Duits (auwa) beginnen als je ze uitspreekt met een A.

Natuurlijk is dit aangeleerd, het had net zo goed " water" kunnen zijn. Maar door de klank in je stem maak je een soort aandacht voor de ander. Daarnaast is het ook een lichamelijke reactie. Je had net zo goed niets kunnen zeggen en dat je is aangeleerd dat je heel raar met je hoofd moet doen om maar iets geks te zeggen.. :p

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100