Waarom heet het 'vierkant' uitlachen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Misschien dat je degene die je uitlacht in een vierkant hokje probeert te krijgen(figuurlijk)

Ik vermoed - maar weet het niet zeker - dat het is omdat een vierkant hoekig en scherp is, en als je iemand vierkant uitlacht doe je geen moeite dat te verbergen, er zit dus niets 'zachts' aan.

"Vierkant" heeft hier dezelfde betekenis als "ronduit". Citaat: Of je iemand ronduit of vierkant uitlacht maakt in feite geen verschil. Woorden met een tegenovergestelde oorsprong kunnen blijkbaar dezelfde figuurlijke betekenis ontwikkelen. Maar ook de letterlijke betekenis van het woord rond benadert soms de vorm van een vierkant. Het woord rond heeft dan ook niet één betekenis maar een heel scala aan betekenissen en gebruiksvormen.

Bronnen:
http://www.kennislink.nl/kernwoorden/woord...

Vierkant betekent hier 'zonder omwegen','rechtstreeks', dus recht in je gezicht. (Van Dale). Waarom het nu precies vierkant heet, is niet duidelijk. Het Engelse 'square', dat ook in deze betekenis wordt gebruikt én ook vierkant betekent, gaat terug op het Latijnse 'quadrum', dat ook vierhoek of vierkant betekent. Het Latijnse 'quadruplator' is een aanklager (die bij de veroordeling van de aangeklaagde een vierde van de boete moest betalen; vandaar dat 'vier'). Misschien moeten we het in die richting zoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100