Wat is een overtoom, en welke brokken zitten daar in de melk?

Ik herinner mij een kinderliedje:

Schuitje varen, theetje drinken,
varen we naar de overtoom.
Drinken we zoete melk met room.
Zoete melk met brokken,
kindje mag niet jokken.

Vragen:
- Wat is een overtoom?
- Wat zijn dat voor brokken in de melk?
- Zijn het dezelfde brokken van "veel in de melk te brokkelen hebben"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Schuitje varen duidt op de 'speelreisjes' die Amsterdammers in de achttiende eeuw maakten op zondag naar de 'pleziertuinen' aan de Overtoom, een overzetplaats van schepen. Dat is de uitleg van taalkundige Gerrit Jacob Boekenoogen (1868-1930) in 1893 in tijdschrift De Gids . De zin 'Tien uur slaan de klokken', die soms voorkomt, sloeg volgens hem op het sluiten van de stadspoorten om tien uur. Toegevoegd na 5 minuten: Heb nog even verder voor je gezocht: Melk met brokken duid op 'broodpap' ( stukken brood in de melk)

Bronnen:
http://www.elsevier.nl/web/Artikel/186165/...

Een overtoom is een, Dubbel hellend vlak op een dam of een kade tussen twee wateren waar schepen overheen getrokken konden worden met behulp van rollen die onder het schip geplaatst werden of een windas. Veel gebruik op plaatsen waar het bouwen van een sluis niet lonend was. Ook wel overhaal genoemd (bron) Met de brokken in de melk word het vet mee bedoeld. Het vetpersentage was toen hoog. Als de melk net uit de koe gemolken is, dan is deze op zn vetst , als de melk koud word steigt het vet naar boven en gaat klonten. Vandaar de brokken.

Vroeger kregen kinderen voor het slapen gaan "zoete melk met brokken". Dit was gekookte melk met suiker of honing en daarin zaten stukjes brood. Een soort broodpap dus, waarop al die kindjes lekker konden slapen. Misschien komt het gezegde daar inderdaad vandaan "Veel in de pap te brokkelen hebben".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100