Waarom heet woensdag gehaktdag?

Waar komt die term vandaan?

Toegevoegd na 3 dagen:
Al een paar interessante antwoorden.
Zou het ook nog iets met de politiek te maken kunnen hebben? Of is die betekenis pas later gekomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Woensdag is van oorsprong de traditionele gehaktdag. Dit heeft te maken met de slager, die vroeger zelf slachtte. Het slachten gebeurde op maandag. Op dinsdag werd het vlees verwerkt tot de gebruikelijke karbonades, riblappen en dergelijke. Bij het snijden en uitbenen bleef er restvlees over dat met behulp van een vleesmolen werd fijngemalen en dat op woensdag als gehakt werd verkocht.

Vroeger aten de Nederlanders op woensdag vaak gehakt, vandaar die term.

Omdat mensen toen vaak gehakt aten

`Woensdag Gehaktdag` is een roman van de Nederlandse schrijver Richard Klinkhamer waarin de schrijver de dag beschrijft waarop hij zijn vrouw doodde. In februari 2000 ontdekten de nieuwe bewoners van het huis in Ganzedijk, bij het omspitten van de omvangrijke tuin, het lichaam van Hannelore Klinkham.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Woensdag_Gehaktdag

‘Woensdag gehaktdag’ is ooit bedacht als reclameslogan om de verkoop van vlees te bevorderen, misschien geïnspireerd door de vrijdag als vaste visdag voor velen. ‘Eenmaal per etmaal een eimaal’, kaas uit het vuistje’ en ‘met melk meer mans’ zijn er nog een paar van die strekking.

Er zijn verschillende redenen waarom woensdag gehaktdag wordt genoemd en een aantal hebben antwoorders al gegeven. Vroeger, en misschien nu nog wel, had je trouwens ook maandag wasdag en vrijdag visdag. Wat nog niet is gezegd is het volgende: Woensdag gehaktdag: jaarlijks op de derde woensdag van mei legt de regering verantwoording af over het gevoerde beleid. Elk ministerie, dus ook OCW, brengt op die dag zijn jaarverslag uit en de Rekenkamer publiceert tezelfdertijd haar commentaar daarop. Ook stuurt het kabinet een algemene Verantwoordingsbrief naar het Parlement, aan de hand van de zes pijlers van het regeringsprogramma. http://www.onderwijsethiek.nl/wp-content/uploads/2009/05/de_nieuwe_gestrengheid.pdf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100