Wat is de infinitief van het voltooid deelwoord ' geboren' ?

Stom, maar ik kom er niet op. Vermoedelijk is het een oud werkwoord dat we niet meer in de eerste en tweede persoon enkelvoud gebruiken maar alleen nog maar in het voltooid deelwoord (ik ben geboren) en van het werkwoord agfeleide woorden (geboorte - vgl. gedachte). Maar was is het oorspronkelijke werkwoord geweest, hoe werd het vervoegd / gebruikt en wanneer zijn we het 'verloren' ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Net als dat stoten-stiet-gestoten nu stoten-stootte-gestoten is en raden-ried-geraden nu raden-raadde-geraden is, is het oorspronkelijke voltooid deelwoord "geboren" naar "gebaard" verbasterd. Als het om de moeder gaat. Als het om jouw geboorte gaat, gebruik je nog wel het oorspronkelijke voltooid deelwoord. Althans, dat is mijn theorie aan de hand van de twee bovengenoemde voorbeeldjes. Maar ik zou niet weten hoe het anders kan zijn gegaan, dan met verbastering.

Baren..

Het enige dat ik kan bedenken is "geboren worden". Maar ik heb het niet opgezocht.. Toegevoegd op 26-06-2009 18:23:59 Dit is wat van Dale zegt: "geboorte (..) van geboren, verl.deelw. van baren, dat vfoeger een sterk ww. was" Toegevoegd op 26-06-2009 18:24:56 Dus... heeft Spanky gelijk.

Bronnen:
van Dale dus

Ik denk dat het idd alleen (nog) maar als voltooid deelwoord gebruikt wordt en natuurlijk als bijv.naamwoord (een geboren leider). Ik boor en wij boren klinkt natuurlijk niet en of het ooit zo geklonken heeft...? Misschien zijn er wel meer van zulk soort woorden. Eens even denken.....................

Dat is er niet. Het woord komt van het voltooid deelwoord van het Oudnederlandse werkwoord 'geberen', dat eerst 'dragen' betekende, maar later toegespitst op de zwangerschap de betekenis 'baren' kreeg. Dus het kan alleen maar in de overdrachtelijke zin gebruikt worden. Je hebt gebaard en je bent geboren.

Je baart een boreling en dan is het kind geboren... dus...

Het voltooid deelwoord geboren is een defectieve werkwoord. Die kun je niet in alle tijden en personen vervoegen.

Ik neem aan boren in oud-Nederlands een werkwoord was. Misschien dacht men wel dat de baby zich door de buik van de moeder heen boorde. Het "boren" is in elk geval nog terug te vinden in "boreling" en"inboorling". Toegevoegd op 26-06-2009 18:43:32 Een inboorling is immers iemand die "in" hhet betreffende gebied is "geboren". Dus een boorling van inside.

Baren en (ge)boren zullen wel enige verwantschap hebben. Het doet mij denken aan de reeks: vallen - vellen drinken - drenken zitten - zetten liggen - leggen waarbij in de tweede rij telkens sprake is van 'het laten gebeuren van'. Vellen is - doen vallen. In deze serie probeer ik baren en (ge)boren te plaatsen. Maar ik kom er niet helemaal uit.

geboren worden is net als verliefd worden... (taalkundig gezien dan...) Een defectief werkwoord is een werkwoord waarvan niet alle vervoegingen bestaan. Een bekend voorbeeld van een defectief werkwoord is zullen; het heeft namelijk geen voltooid deelwoord. Alle deponente werkwoorden zijn defectief: zij bezitten geen bedrijvende vorm. Een voorbeeld is verliefd worden: er bestaat geen vorm zoals ik verlief. Toegevoegd op 27-06-2009 11:14:23 geboren heeft dus geen infinitief geboren worden is juist définitief, er is geen ommekeer mogelijk....

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Defectief_werkwoord

Het woord baren betekende zeker en vast dragen, denk maar aan het woord -lijkbaar-lijkberrie-, ik denk dat het van het Engelse werkwoord to bear-born-born- komt.Geboren=gedragen.

Boren betekent ergens een gat inmaken. Baren is de actie die de moeder doet om het kind ter wereld te helpen. Het kind heeft in dat werkwoord een passieve rol. Het kind maakt letterlijk een gat om naar deze wereld te komen. Dus ik zeg dat boren het juiste werkwoord is.

baren-gebaren-boren-geboren-(steun)beren-ontberen-beer-berrie dit zijn allemaal woorden die verwantschap hebben met de betekenis 'dragen' In het Engels to 'bear' voltooid 'born' I bear a child. The child is born. Ik baar een kind. Het kind is geboren. De infinitief van geboren is dus 'baren'

Geboren is toch gewoon het voltooid deelwoord? Je zet toch: Ik ben geboren.......

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100