Wat betekent Archimedes?

Wat betekent de naam Archimedes?

Is er een (taalkundige) relatie met woorden als 'architect' en 'archeologie'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De betekenis is ongeveer 'door beramen heersend'. Het komt van het Griekse archo 'ik begin, heers' en mèdomai 'ik beraam, bedenk'. De etymologie van architect laat zien dat het woord bestaat uit twee concepten: archè, dat zoveel betekent als begin, eerste, principe of norm, en technè of tekton, dat duidt op techniek of bouwer. Een architect is een eerste technisch bouwer. Archeologie is te herleiden van het Griekse woord ‘archaios’ en ‘logos’ en betekent ‘leer van de oudheid’. De woorden hebben dus alledrie een andere herkomst. Toegevoegd na 43 seconden: Na "De betekenis" nog in te vullen: van Archimedes

Bronnen:
http://archeologie.internetadressenwijzer.nl/
http://www.encyclo.nl/begrip/architect
http://www.meertens.knaw.nl/nvb/verklaring...

Archimedes Afgeleid van het Griekse 'archo', met de betekenis 'ik beheers', en 'medomai', met de betekenis 'ik beraam'. De naam betekend in zijn totaal dus 'door vernuft heersend'. O.a. de naam van Archimedes van Syracuse, een beroemd wiskundige uit de 3de eeuw.

Bronnen:
http://www.gerardlenting.nl/naam/namena2.html

Archimedes was een Oud-Griekse wiskundige, natuurkundige, ingenieur, uitvinder en sterrenkundige. Hoewel er weinig details over zijn leven bekend zijn, wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste wetenschappers .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100