Het duurt tergend langzaam. Is dit correct Nederlands?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"(Tergend) langzaam duren" is niet correct Het is zoals dat heet een contaminatie, oftewel een vermenging van twee taalvormen. Langzaam duren is een contaminatie van langzaam gaan en lang duren. Andere contaminaties zijn bijvoorbeeld: Dat kost duur (Dat is duur of dat kost veel) Hij behoort tot een van de besten (hij is een van de besten of hij behoort tot de besten) Optelefoneren (opbellen, telefoneren) Uitprinten (printen, uitdraaien) Overnieuw (over, opnieuw)

Het duurt tergend lang is correct. Dat is sowieso langzaam als het tergend lang duurt.

Het duurt tergend lang of Het gaat tergend langzaam

Duren hoort bij lang. Gaat hoort bij langzaam. Iets kan niet langzaam duren maar wel langzaam gaan. Dus het gaat tergend langzaam of het duurt tergend lang.

"Duurt" is een aanduiding voor een periode. "Tergend langzaam" is dat ook. Het is dus dubbel op. Het gaat tergend langzaam is beter. Want "gaat" is een actie en "duurt" geeft aan hoe het met deze actie verloopt.

Nee, het is geen correct Nederlands. Het duurt lang (vervang lang door bijv.: een lange periode) Het gaat langzaam (langzaam = niet snel) Lang geeft in dit geval een bepaling van tijd aan. Langzaam is meer een actie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100