wat is het precieze verschil tussen een veronderstelling en een vooronderstelling?

Woordenboeken en encyclopedieën geven het nuanceverschil niet aan tussen deze twee woorden; zelfs Google kan mij geen pagina bieden waarop deze 2 woorden worden vergeleken. Vanuit mijn studie Engels weet ik dat er bij 2 gelijk ogende woorden altijd een verschil is, hoe miniem ook, dus ik ben erg benieuwd.

Weet jij het antwoord?

/2500

voor mijn gevoel is vooronderstelling net iets "zwaarder" bij bijvoorbeeld een onderzoek ga je uit van een vooronderstelling, die je gaat proberen te onderbouwen. een veronderstelling lijkt me wat "lichter": zoals: ik veronderstel dat het zal blijven regenen vandaag, gezien dat het al dagenlang miezert.

Een veronderstelling kan je onbewust doen en je komt er vaak pas achteraf achter dat je zo'n aanname hebt gedaan. Een vooronderstelling is van te voren al duidelijk en bekend.

In mijn beleving komt een vooronderstelling als het ware vóór een veronderstelling. Een actueel voorbeeld: Wilders verkeerde in de vooronderstelling dat Lucassen geen strafblad had en daarom verkeerde hij in de veronderstelling dat een zetel van Lucassen in de kamer de PVV geen gedonder zou opleveren.

Veronderstellen: aannemen, gissen. Vooronderstellen: vooraf de mogelijkheid aannemen, hypothese.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100