In WO2 werden veel Duitse steden platgegooid. Zoals b.v. Köln, maar de Dom bleef staan. Hebben de geällieerden dit monument bewust gespaard ?

Ook ons land kent een voorbeeld. Van het centrum van Rotterdam was niets over. Behalve het stadhuis. Toeval of bewust ? Als het bewust was dan gaf dat tenminste blijk van nog enig historisch waardebesef. Later in de oorlog bleef ook daarvan nog maar niets meer over. Denk bijvoorbeeld aan het volstrekt overbodige bombardement op de architectonische parel in Oost Duitsland: Dresden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, er is in WOII niet bewust om bepaalde gebouwen heen gebombardeerd. Zelfs als dat hadden gewild, was het waarschijnlijk niet gelukt. In die tijd waren de bombardementen lang niet zo precies als wat nu mogelijk is. Dat er in sommige steden nog enkele karakteristieke gebouwen staan heeft meerdere redenen: - door toeval werd het gebouw gemist - het ging om een gebouw dat voor de stad belangrijk was: daardoor was het extra stevig gebouwd èn werd het na de oorlog niet gesloopt maar gerestaureerd als het toch beschadigd was. - over het algemeen geldt: hoe hoger het gebouw, hoe dikker de muren en fundering. Ook al was de bovenste helft van een kerk verdwenen, de onderste helft stond er nog en werd gebruikt om de kerk weer op te bouwen. Kerken zijn van oudsher plaatsen waar mensen vaak hun toevlucht zochten in tijden van gevaar. Niet alleen om er tot God te kunnen bidden en bij elkaar te kunnen zijn, maar ook omdat die grote en belangrijke gebouwen behoorlijk massief waren gebouwd. Als er een bom op (of door) het dak van een kerk viel, dan was het wel einde verhaal. Maar een bom die viel op 50 meter afstand buiten de kerk gaf een dreun, er sneuvelde wellicht een raam, maar dat overleefde men wel binnen in de kerk. Ook als er door de bommenregen brand uitbrak in de stad, werd het grotendeels stenen kerkgebouw vaak gespaard, terwijl andere dicht op elkaar staande woningen en winkels al snel waren overgeleverd aan de vlammenzee.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100