Was Hitler links?

Hedendaags nazisme wordt gemakkelijk in verband gebracht met ectreem-rechts. Maar Hitler wat toch links? NSB betekent toch: Nationaal Socilalistische Beweging?
Of komt dat contemporain links niet zo goed uit, en vervalsen ze daarom de geschiedenis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een geleden onderwerp, maar strikt gezien was zijn economisch beleid vrij links, net als je Sovjet-Unie. Alleen het probleem bij het beleid van Nazi-Duitsland was het links, voor duitsers zelf, zij hadden een soort van Ethno-socialisme, latere vormen en mutaties van het derde rijk dreven naar een Fascistische staat waarin Duitsers blij gehouden werden, en Fascisme staat buiten en Links-Rechts spectrum, Fascisme in in feiten misschien het resultaat van Extreem-rechts en Extreem-links. Een fascistische staat is gewoon een staat die zich niet bezig houd met de vrijheden individu, maar de macht en productiviteit van het collectief. Zo is ook het vaak als Communistische/ socialistische getekende Sovjet-unie een Fascistische staat.

Kort antwoord: Voor een deel, ja. Lang antwoord: Als er iets lastig is, is het wel politieke pratijen indelen, zeker als je enkel kijkt naar links/rechts en zeker als je kijkt naar de standpunten nu en toen. Maar inderdaad zou je Hitler, nazisme of strasserisme zowel extreem links (vanwege het socialistische karakter) als extreem rechts (vanwege het extreem nationalistische karakter) kunnen beschouwen. Daarnaast waren ze tegen een bepaalde vorm van kapitalisme, maar weer voor https://en.wikipedia.org/wiki/Producerism. Hoe links en rechts ingedeeld worden is ook al lastig als je een statement zoals die geuit door ItisILeClerc erbij pakt: "Rechts is waar individuele vrijheid de boventoon voert". Immers ik zou zo een aantal onderwerpen kunnen noemen waar rechtse partijen tegen punten zouden stemmen waarvan ik zou zeggen dat ze individuele vrijheid juist tegengaan. Ander interessant feitje: https://en.wikipedia.org/wiki/Beefsteak_Nazi Er waren dus een hoop communisten/socialisten (links) die zich aansloten bij de nazi's, zelfs vrij hoog. Het idee dat Hitler/ Nazi's net zo goed links als rechts kunt noemen is een gedeeld idee. https://townhall.com/tipsheet/christophernmalagisi/2017/08/05/were-the-nazis-leftwing-dinesh-dsouza-reveals-the-stunning-truth-n2364949 Wat je beter kan doen is kijken welke keur aan standpunten een partij inneemt in plaats van een "simpele" maar vaak niets zeggende term als rechts of links erop plakken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaalsocialisme "Het nationaalsocialisme bevat, zoals in veel andere autoritaire ideologieën, antiparlementaire, antiliberale (het kant zich niet tegen economisch liberalisme, maar wel tegen bijv. vrijheid van meningsuiting) en anti-marxistische elementen. Het opvallendste verschil met andere ideologieën zijn vooral de extreem racistische elementen. Volgens de nationaalsocialistische propaganda zijn de "Ariërs" (in nazi-ogen de blanke West-Europeanen) de bron van alle menselijke beschaving en zouden alleen "Arische" mensen in staat zijn cultuur en wetenschap te bevorderen. Andere 'rassen', door de nazi's als niet waardevol aangemerkt, zouden slechts voor slavenwerk geschikt zijn, en vooral "Joden" - gezien als een apart ras - zouden, volgens de nazi-propaganda, zelfs extreem gevaarlijk zijn en uit zijn op de vernietiging van de 'Ariërs'. Vandaag de dag zou bijna geen enkele rechtse of linkse partij al deze standpunten ondertekenen.

Bronnen:
https://meervrijheid.nl/?pagina=1199

Hitler was extreem-rechts. Hoewel de termen 'links' en 'rechts' in de loop van de geschiedenis nogal van betekenis zijn verschoven, bestaat er in de wetenschappelijke wereld consensus over het feit dat het nazisme een extreem-rechtse stroming is. Hitler heeft zich in woord en geschrift zeer duidelijk afgezet tegen het marxisme, het socialisme en het liberalisme. Met socialisme heeft het nationaal-socialisme vooral een paar letters gemeen. Een overeenkomst tussen die stromingen is dat ze zich richten op de arbeider. Echter, de meest fundamentele linkse waarde is gelijkheid. Ja, rechtse stromingen kunnen soms op sociaal-economisch vlak traditioneel links beleid voorstaan. Een contemporain voorbeeld daarvan in Nederland is de PVV. Maar niemand (ook de partij zelf niet) afficheert deze als links. De suggestie die in de vraag wordt gewekt (namelijk dat linkse partijen hun gelijkenis met de ideologie van Hitler onder het tapijt vegen) klopt in elk geval van geen kanten. Links gruwt van zijn gedachtegoed en Hitler gruwde van het gedachtegoed van links. Dat hele kuddes [sic] nu op Facebook of YouTube proberen de associatie tussen nationaal-socialisme en socialisme te leggen wijst op een groot gebrek aan historisch besef.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100