Kon een Jood zich bekeren om niet gedeporteerd te worden in WOII?

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe fel Nazi’s tegen Joodse christenen gekant waren, toont het lot van de rooms-katholieke Joden in Nederland. Op 26 juli 1942 werd zowel in de protestantse als in de rooms-katholieke kerken een gezamenlijk protest tegen de deportatie van Joden en het wegvoeren voor dwangarbeid van de kansel voorgelezen. In de rooms-katholieke kerken werd daarnaast ook de tekst voorgelezen van een telegram dat men op 11 juli aan de rijkscommissaris had gestuurd met daarin het verzoek om af te zien van de deportaties van de Joden naar het oosten. Daarover waren de Duitse autoriteiten zo kwaad, dat zij besloten de rooms-katholieke Joden met voorrang te deporteren. Een week later, op zondag 2 augustus, werden alle rooms-katholieke Joden gearresteerd.

Bronnen:
http://www.ibstudiehuis.nl/k/n607/news/vie...

Nee, bekering, al dan niet gemeend, hielp niets. Uit mijn eigen omgeving weet ik van een Jood die al ver voor zelfs de Eerste Wereldoorlog overgegaan was tot het Christendom maar toch gedeporteerd is naar Auschwitz en daar omgebracht is.

Nee. Een Jood is namelijk iemand van een "ras" die waarschijnlijk ook jood is qua geloof. http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1606/ (7) Vanaf 1942 moesten Nederlandse Joden een gele Jodenster op hun kleding dragen. Nu lijkt dat verschil een beetje vergezocht, maar Duitsers waren voornamelijk bezig met rassenverschillen. Een Jood(afkomst) kan dus nooit een niet-Jood worden maar als hij joods is(geloof) kan hij wel niet-joods worden. Dus het antwoord op je vraag is twee keer nee. Een Jood kan zich namelijk helemaal niet bekeren, net als een Arabier dat niet kan. En dat een jood een christen werd interesseerde de Duitsers niet. Zij wilden namelijk al Joden(ras/afkomst) dood. Toegevoegd na 8 minuten: http://joodsactueel.be/2009/03/10/wie-is-jood/ "Tot slot wensen we nog even aan de zgn Neurenberg rassenwetgeving van het naziregime te herinneren. Volgens die wetten was iedereen die een Joodse ouder of grootouder had (ongeacht vader of moeder), automatisch Jood en moest dus uitgeroeid worden." Je bekeren was dus zinloos immers je kan je niet van je afkomst bekeren. Toegevoegd na 23 uur: Wat we wel kunnen doen is de zaak omdraaien en niet alleen de Nazi-component bekijken (de deporterende). Maar de kerk positie die wellicht enige bescherming biedt: https://en.wikipedia.org/wiki/Conversion_of_Jews_to_Catholicism_during_the_Holocaust#Brazilian_Visa_Project_.281939-1941.29 (lees de hele wiki En dan zien we idd dat "katholieke Joden" of "niet-Arische katholieken" idd wel opeens op wat steun vanuit de kerk konden rekenen. Zo konden katholieke Joden een visum bemachtigen voor Brazilië als zij voor 1933 bekeerd waren (protestantse Joden niet). Later moest zelfs een geldbedrag geschonken worden. Van de 3000 mogelijke visums zijn er maar 1000 uitgegeven waarvan waarschijnlijk niet alle gebruikt. Dus ja onder bepaalde hele specifieke omstandigheden kon het helpen als je bekeerd Jood was.

Ja een Jood kon als hij meende dat het zou helpen bijvoorbeeld katholiek worden om niet te worden gedeporteerd. Er zullen vast vele gevallen zijn geweest die dit dwaalspoor hebben gevolgd. En er zullen vele gevallen(de meeste) zijn geweest waarin het niet geholpen heeft. Maar misschien, heel misschien is er een geval geweest dat de bekeerde Jood een Nazi tegenkwam, die nog niet zo streng was in de Nazi-leer dat hij bijvoorbeeld een bekeerde Jood, niet meer als Jood beschouwde en liet lopen. Hierdoor de Jood behoedend voor deportatie. In die optie is mijn antwoord dus 'Ja'. Maar de veronderstelling dat iets dergelijks ook echt gebeurd zou zijn acht ik zelf heel summier.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100