Waarom "vluchtte" Wilhelmina wel, en sommige andere Europese vorsten niet voor de Duitsers ?

Veel mensen zeggen tegenwoordig dat Wilhelmina ordinair uit lijfsbehoud vluchtte en dat ze haar volk in de steek liet. Volgens anderen, waaronder bv. een historicus als Lou de Jong wilde Wilhelmina eigenlijk helemaal niet vluchten, en heeft het de regering nog veel moeite gekost haar daartoe eindelijk over te halen nadat ze eerst nog naar Zeeland wilde om vanuit daar verder te vechten, maar begreep ze uiteindelijk dat ze vanuit vrijheid meer kon betekenen voor de voort te zetten strijd dan wanneer ze in handen van de Duitsers zou vallen.

Ongeacht welke versie juist is, of dat de waarheid ergens in het midden ligt,
waarin ligt het verschil dat blijkbaar vorsten van andere vorstenhuizen (België, Denemarken) het niet nodig vonden om te "vluchten" (hetzij uit eigenbelang, hetzij om de strijd voort te zetten vanuit een niet bezet land)? Wat maakte de Nederlandse situatie anders zodat blijkbaar ook de regering liever zag dat Wilhelmina vluchtte (als de lezing van de Jong correct is)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor zover valt na te gaan had dit vooral te maken met de mening van de betrokken vorsten over nut en noodzaak van voortzetten van de strijd. Koning Leopold van België was ervan overtuigd dat Hitler Duitsland voor lange tijd de touwtjes in handen zou houden in Europa. Zo vreemd is dat niet want gelet op de successen van Duitsland in de periode 1939-1941 was daar reden voor. Onze minister president Colijn dacht er zo over en keerde in 1941 terug uit ballingschap. De Deense koning Christian en zijn regering waren van meet af aan van mening dat ze niet tegen Duitsland op konden en dat actief strijden geen zin had. De overige Europese vorsten dachten daar anders over en gingen in ballingschap, vluchtten of hoe je het ook maar omschrijven wilt, om de strijd tegen Duitsland te kunnen voortzetten.

Bronnen:
http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/koningsh...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koningskwestie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100