Wat heeft Fidel Castro laten besluiten om met Rusland samen te werken zodat Rusland met de Cuba Crisis raketten op Cuba kon plaatsen?

Ik heb veel artikelen en bronnen gelezen maar het is mij nog altijd onduidelijk wat Fidel Castro over de streep heeft getrokken om communistisch te worden, wat hij hier aan had en waarom hij heeft besloten om Rusland raketten op Cuba te laten plaatsen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Fidel Castro kwam aan de macht door omverwerping van het bewind van Fulgencio Batista. Onder diens bewind hadden Amerikaanse bedrijven en de Amerikaanse regering grote invloed op Cuba. In die tijd, de jaren 50 van de vorige eeuw, woedde de koude oorlog waarbij de VS en de SU beiden probeerden hun invloed over de wereld uit te breiden. Het was voor Fidel Castro dus min of meer onvermijdelijk dat hij zich voor steun tegen Batista tot de SU wendde. In ruil voor die steun moest hij wel de communistische ideologie omhelzen. Toen hij eenmaal in het zadel zat beraamden de VS een aanval om hun verloren gegane invloed in Cuba te heroveren. Om die aanval het hoofd te kunnen bieden gaf Castro de SU toestemming om raketten op Cuba te plaatsen, waarmee de wereld op de rand van een kernoorlog heeft gebalanceerd. De ideologische strijd tussen de VS en de SU liggen dus aan de ontwikkelingen op Cuba ten grondslag. Wie de een wilde bestrijden moest wel de steun van de ander vragen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fulgencio_Batista
http://nl.wikipedia.org/wiki/Koude_Oorlog

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100