In welk jaar/welke jaren bestonden er voorkamers?

Dit was de 'mooie' kamer. Hier werden vroeger gasten ontvangen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zelfs in het Perzische Rijk, en dan heb ik het even grofweg over de 5e eeuw voor Chrustus kende men de voor- en de achterkamer. De laatste werd als slaapkamer gebruikt en de voorkamer als ontvangstruimte; verder leefde men vooral buiten. Bij opgravingen zijn deze ruimtes vaak gevonden.

Voorkamers bestaan al eeuwenlang. In oude boerderijen vind je ze nog wel maar ze worden dan zelden nog als zodanig gebruikt. Men heeft ze dan voor het gewone alledaagse huiselijk leven in gebruik, dus bijv. als woonkamer of slaapkamer of ze zijn inmiddels met de oorspronkelijke woonkamer samengevoegd.

Ik weet dat mijn grootmoeder nog over de 'goei' kamer sprak. Eigenlijk moet ik Pronkkamer zeggen. Dat is minder dialectisch. Daar mochten ze in de week niet in. Zeker de kinderen niet. En daar stonden ook de mooiste meubels en zo. Die was enkel voor het zondagse bezoek bedoeld. Dus wanneer bestonden die kamers? Of ze er eerder waren weet ik niet, maar in de 19de eeuw waren er zeker al Pronkkamers in het west-friese platteland. Een van die kamers is in het Westfriest museum te zien. ( zie link ) Toegevoegd na 2 minuten: Persoonlijk denk dat dat als je rijk genoeg was, je kon doen wat je wilde. Dus er zullen altijd al wel 'speciale' kamers geweest zijn.

Bronnen:
http://www.westfriesmuseum.nl/index.php?op...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100