Waarom moet je geschiedenis leren op school als je er later niks mee wil doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat je er later wel mee te maken krijgt. Misschien niet direct maar wel indirect.

Omdat de geschiedenis je helpt fouten in de toekomst te voorkomen

Het gaat om je algemene ontwikkeling. Als er later over geschiedenis gesproken wordt, wil je toch ook niet dom overkomen, door er helemaal niets vanaf te weten?

alemene basiskennis, het heeft niks met je latere beroep te maken. dat word pas op bovenbouw middelbare school en het mbo-hbo-universiteit verder uitgekristaliseert.

Ooit gehoord van de term 'algemene ontwikkeling'? Al is het alleen maar om je een beeld te leren vormen van de wereld waarin je leeft en hoe de mensen leefden die jou zijn voorgegaan. Het geeft je inzicht in de wereld om je heen, hoe die geworden is zoals die nu is. En waarin jij toch echt je plek zal moeten gaan vinden. Dan is het handig als je iets weet over het verleden van diezelfde wereld.

Omdat alleen in het heden en voor de toekomst leven iets belangrijks mist - noem het de wortels... Stel je voor, dat je nog nooit iets gehoord zou hebben over de invloed van de Romeinen in WestEuropa, niets wist over de kruistochten, de beeldenstorm, de vervolgingen om geloofsredenen, de guillotine, de twee wereldoorlogen, het stichten van de staat Israel en alle gevolgen die dat gehad heeft, de ontdekkingsreizigers, de Gouden Eeuw, de slavenhandel : hoe zou je er iets van begrijpen, hoe de rusteloze wereld-van-vandaag zo gekomen is? Alles valt als puzzelstukjes in elkaar, als je een beeld wilt vormen ; als je 1/3 van de puzzelstukjes mist (verleden), en je alleen maar plánnen kunt maken met 1/3 deel, maar die heb je nog niet in je hand (toekomst), dan heb je dus alleen maar de 1/3 van het nu. Dan klopt er niets van je puzzel, en begrijp je met die paar stukjes van het heden in je hand niet, waar jij en iedereen mee bezig is.

Tja.. je MOET niks hoor, het is je eigen leven en keuze of je er iets over wilt leren. Maar er zijn heel veel dingen best interessant om te weten van vroeger, en het kan je mening over heel veel dingen van tegenwoordig een vorm geven.

Zonder kennis van het verleden valt het heden niet te begrijpen. Als je b.v. wil stemmen is het handig om patronen te herkennen en oude fouten niet opnieuw te maken.

Wat is 'er iets mee doen'? Historicus worden? Dat is niet het punt van geschiedenis op school. School bereidt je niet voor op een specifiek beroep, maar op het leven. En in het echte leven is het fijn als je iets begrijpt van de wereld om je heen. Daarvoor moet je iets weten van het verleden, anders begrijp je niet hoe de wereld om je heen geworden is zoals die is.

Dat is goed voor je algemene ontwikkeling,dan kun je(als het gesprek er op komt) er over mee praten! En er zijn in het verleden veel interessante dingen gebeurd.

Ik vond de verhalen van de geschiedenis altijd zo mooi, van de geuzen, de strijd tegen alva. Door het verleden te kennen, kun je het dagelijkse leven en de mensen om je heen beter begrijpen. Bovendien kun je van de fouten die gemaakt zijn in het verleden, leren om ze anders toe te passen.

Om van de fouten van mensen te leren die vroeger zijn gemaakt. En om de herkomst van de mens en dier te kunnen bestuderen

Omdat je dan meer weet daarover.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100