Hoe komt het dat de aboriginals zo slecht ontwikkeld zijn?

Het is het oudste volk op aarde, en toch zijn ze niet zo ontwikkeld als wij. Wij zijn pas een paar duizend jaar bezig, de aboriginals zijn al 40.000 jaar oud!

Wij zijn veel verder met techniek, kunst en wapens. De aboriginals zijn b.w.v.s. nooit verder gekomen dan een didgeridoo en een boomerang.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een goed boek dat ik je met betrekking tot deze (inderdaad wat ongelukkig gestelde) vraag kan aanraden is "Guns, germs and steel" van Jared Diamond. In dit boek stelt Diamond dat de geografische en ecologische factoren de reden zijn dat de westerse beschavingen 'sneller' konden groeien dan andere beschavingen. Deze ruimte is te klein om precies zijn standpunten te verwoorden, maar het komt er op neer dat men in Europa over meer goed verbouwbare en eetbare gewassen beschikte dan in de rest van de wereld en dat er op ons continent meer domesticeerbare dieren voorkwamen dan elders, wat uiteraard weer voor snellere bevolkingsgroei zorgt én, heel belangrijk, voor een betere resistentie tegen allerlei ziektes die door deze dieren werden overgedragen. Daarnaast werkte de geografische toestand van Europa - met veel natuurlijke barrières zoals gebergtes - pluralisme in de hand, dus het ontstaan van meerdere kleine staten (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld grote rijken als China en het Maya-rijk elders op de wereld), wat op zijn beurt weer zorgde voor een competitieve dynamiek die weer voor een snellere ontwikkeling op vele gebieden als economie, staatvorming en techniek zorgde. De Aboriginals, die geheel geïsoleerd op Australië zaten, hadden uiteraard veel minder planten- en diersoorten tot hun beschikking en hadden, zoals hierboven al vermeld, ook geen directe behoefte aan enige vernieuwing. Deze beweringen van Diamond zijn niet overal even steekhoudend, maar werpt toch een interessant licht op de wereldgeschiedenis, want het zoekt de oorzaak van de westerse dominantie in objectieve en nogal toevallige omstandigheden. Zijn boek is volgens mij ook in het Nederlands vertaald als "Paarden, zwaarden en ziektekiemen".

Ik ben niet zo'n voorstander van het stellen van tegenvragen, maar wat bedoel je in dit verband met ontwikkeld?

In het engels zeggen ze: "Necessity is the mother of all invention." Dat wil zeggen dat uitvinding komen uit een bepaald noodzaak. Het lijkt mij dat de levenswijze van de aboriginals zó is dat allerlei uitvindingen voor hun niet noodzakelijk waren. Zij kennen het land door en door en het land zorgt ervoor dat ze goed kunnen leven. Het wordt pas een probleem wanneer buitenstaanders al dan niet gevraagd hun normen en waarden komen opleggen zoals toen gebeurde met de Engelsen en hun White Man's Burden.

Culturen zijn veranderlijk en beïnvloeden elkaar zodra de dragers van een cultuur in contact komen met dragers van een andere cultuur. Vermoedelijk draagt de geïsoleerdheid van het continent ertoe bij dat de oorspronkelijke bewoners van Australië hun traditionele stammen cultuur konden behouden totdat de westerlingen het land inpikten. In mijn ogen waren de westerlingen juist zo onderontwikkeld dat ze de waarde van de Aboriginal cultuur niet konden inschatten.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cultuur

Volgens mij zijn deze mensen niet onderontwikkeld alleen anders opgegroeid en doen de dingen anders. Maar zeker niet onderontwikkeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100