Wie heeft het geld uitgevonden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Geld is niet uitgevonden, maar ontstaan. De eerste ruilhandel gebeurde in natura. Maar als er even niets te ruilen viel werd er als 'tegoed' iets anders ingezet. Zo begon met met de invoering van 'munten in de vorm van stukjes metaal. Het enige nadeel is dat de stukjes metaal bij elke betaling steeds gewogen moesten worden. Iemand moet als eerste gedacht hebben om de stukjes van tevoren te wegen en er een stempel op te zetten zodat iedereen kon zien dat ze een gegarandeerd gewicht hadden. In de Westerse wereld zijn inderdaad zo de eerste munten ontstaan. Het muntgeld is natuurlijk al heel lang in omloop, de Romeinen hadden hun munten al. Papiergeld bestaal al wel ruim 1000 jaar, maar is gedurende deze periode heel plaatselijk in gebruik geweest. Het was in het begin van de 17e eeuw dat binnen Europa het eerste papieren geld zijn intrede deed. Het waren de Chinezen die ruim 1000 jaar geleden het papiergeld introduceerden. Vreemd is dit natuurlijk niet, want het waren ook de Chinezen die het eerst papier wisten te maken. Het Chinese papiergeld had een vaste handelswaarde. Pas rond 1700 kwam in Zweden het eerste Europese papier geld van de pers.

Bronnen:
http://aladin.bibliotheek.nl/aladin_detail...
http://financieel.infonu.nl/geld/2919-onts...
http://www.stimp.nl/vraagantwoord/hoe-is-g...

Mister John Dollar

Vanuit ruilhandel is geld ontstaan ooit, lang geleden... Het was een tegoedbon op goederen... Toen werd het Goud als tegenwaarde... Toen werd het papier met goud als tegenwaarde en nu is het goed geloof dat een waardeloos papiertje een waarde vertegenwoordigt... En overheden mogen bijdrukken wat ze willen, en dan nog worden het geen valsemunters... Moet jij eens proberen te doen... Maar niemand heeft geld uitgevonden, het is zo door de tijd geëvolueerd...

Bij onderstaande link is hierover informatie te vinden. Het is wel een website met spreekbeurtonderwerpen voor het basisonderwijs maar toch zeer bruikbaar. Voor het ontstaan van het papiergeld, zie Wikipedia.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bankbiljet
http://www.spreekbeurten.info/geld.html

Alexander de Grote was de eerste die van overheidswege goud muntte, d.w.z. een stempel erop aanbracht om kwaliteit en gewicht te garanderen. Toegevoegd na 4 minuten: dit heb ik ook nog gevonden:Het eerste muntgeld De eerste munten worden rond 660 voor Christus gemaakt in het koninkrijk Lydië. Dat lag in het gebied wat nu West-Turkije is. Die munten worden geslagen van electrum, een natuurlijk mengsel van goud en zilver. Maar electrum is een onbetrouwbaar goedje. Soms zit er veel goud in en weinig zilver, soms is dat precies andersom. meer info http://www.geldmuseum.nl/museum/content/het-eerste-muntgeld

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geld#Geschied...

Alle geldsoorten zijn in wezen onstaan uit ruil in natura.

Helaas pindakaas. Alle geld is ontstaan door de belastingdienst. Rond het jaar 800 begonnen de chinezen en mongolen met papiergeld uit te geven. Papiergeld werd toen niet van papier gemaakt maar van bedrukte zijde (silknotes). Gestandaardiseerd gouden en zilveren munten waren er al veel en veel eerder, maar door gebrek aan die metalen, liep de economie (en de belastingheffing) vast. Vandaar dat de Keizer overgingen op papier geld. Het is duidelijk dat de ruilhandel nooit de oorzaak kan zijn van het ontstaan van papiergeld, omdat het probleem het eerst ontstond bij de keizer. Als alle miljoenen boeren belasting bleven betalen in aardappelen en vlees, dan werd het keizerlijke paleis net een stal. Dus werd goud en zilver geeist. Maar goud en zilver raakte al spoedig op. daarom werd papiergeld (silk notes) ingevoerd als wettig betaalmiddel. Als jullie in de WiKi zoeken, dan moeten jullie niet in WiKi-NL zoeken maar in WiKi-Eng: tig maal meer entries. Sowieso levert 'Chinese paper money' veel meer respons op dan 'Chinese papier geld'.

http://lmgtfy.com/?q=Wie+heeft+het+geld+uitgevonden%3F

Bronnen:
Let Me Google that For You

zie mijn antwoord bij reactie

Her waren de edelen en koningen van een land. Daarom zie je ook altijd afbeeldingen van heersers op de munten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100