De historicus HUIZINGA voor 1940 gezegd bij begin van oorlog iets als: nu gaan de lichten in Europa uit, en........ Hoe was deze uitspraak ??

Weet jij het antwoord?

/2500

Overal in Europa gaan de lichten uit. Overal op het continent waar onze beschaving bloeide en waar de mens vrijheid en welvaart en cultuur schiep. Overal ligt het fundament van het Westen onder vuur. Bedoel je dit?

De cultuurhistoricus Johan Huizinga (1872-1945) was hoogleraar algemene geschiedenis en politische aardrijkskunde te Leiden, tot de Duitse bezetter de Leidse universiteit in 1941 sloot. Een bekend boek van Huizinga is "In de schaduwen van morgen" uit 1935. In dit boek bood Huising een uitwerking van een voordracht die hij op 8 maart 1935 in Brussel had gehouden. Het boek heeft verschillende herdrukken beleefd. Het wordt tot op de dag van vandaag geciteerd en gelezen. Het boek geeft een analyse van de culturele en maatschappelijke situatie van de jaren voor de Tweede Wereldoorlog en voorspelt een mogelijke catastrofe van de Europese wereld en cultuur. Vooral de openingszin is bekend geworden: 'Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten het. Het zou voor niemand onverwacht komen, als de waanzin eensklaps uitbrak in een razernij, waaruit deze arme Europese mensheid achterbleef in verstomping en verdwazing, de motoren nog draaiende en de vlaggen nog wapperende, maar de geest geweken.' Toegevoegd na 1 minuut: Huising = Huizinga (natuurlijk!)

Bronnen:
http://www.kunstbus.net/literair/johan+hui...
http://www.rug.nl/museum/geschiedenis/hoog...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100