Wat is de herkomst van het woord roefelen?

Roefelen komt in het hele land voor. Het betekent zoveel als: scholieren die 'ruiken' aan het echte leven. In de hoogste klas van de basisschool is het populair. En er is ook een tv-serie en een landelijke stichting. Maar waar komt het woord vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ondanks dat ik in diverse landsdelen verbleef en behoorlijk op de hoogte ben van de Nederlandse taal en haar dialecten heb ik nog nooit eerder iets over roefelen vernomen.... "Het initiatief van de roefeldag heeft zijn weg gevonden naar Nederland, inclusief de naam. Toch zullen de meeste Nederlanders het werkwoord ‘roefelen’ niet kennen" werd in 2003 geschreven. Die weg begon in Vlaams België. Volgens het woordenboek Tilburgs dialect betekent roefelen: aframmelen, ranselen; de trom roeren. Dat zal dus een andere oorsprong hebben, dat heeft met roffelen te maken. Volgens wikipedia is het een Belgisch-Nederlands woord voor `snuffelen` of `ontdekken`. Maar het vreemde is dat ik geen andere bron kan vinden die dat bevestigt. Volgens http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article_content&wdb=WNT&id=M060544 betekent in West-Vlaanderen roefelen "de begroeide en ruige oppervlakte (van wegen) met een spade afschaven". Op http://e-wld.nl/lemma/search/?page=3&search=ravotten is te vinden dat roefelen een dialectwoord is voor ravotten, stoeien. Mogelijk dat dat de bron is voor de recente toepassing van dat werkwoord.

Bronnen:
http://taalschrift.org/discussie/000090.html
http://www.cubra.nl/wtt/r.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Roefeldag

Roefelen is een woord uit het Okegemse dialect en te vinden in het Okegems dialectwoordenboek dat in 2004 is verschenen met als titel: "Azzoeë gezeid” Roefelen (geroefeld) betekent – alles overhoop gooien tijden het zoeken. Er is dus een overeenkomst met de positievere betekenis die het woord in Nederland heeft gekregen: namelijk ontdekken en snuffelen. Ook: roefeling – berisping Een roefel inaven – onbesuisd te werk gaan Snel en slordig iets afhandelen - iets roefroef afhandelen Okegem is een dorp in de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen en gelegen in de Denderstreek aan de rechteroever van de Dender. Het Okegems dialectwoordenboek "Azzoeë gezeid” is ontstaan en samengesteld met behulp van het verzamelwerk van Jozef Vander Speeten. De heer Jozef Vander Speeten was oud-onderwijzer van het Sint-Jozefscollege te Aalst. Geboren in Okegem op 4 april 1926 en overleden in het OLV Ziekenhuis in Aalst op 20 oktober 2017. De herkomst van het woord roefelen is dus: vanuit het typisch Vlaams Okegems dialect en betekent oorspronkelijk: tijdens het zoeken de boel overhoop halen. Herstel: het dialectwoordenboek: "Azzoeë gezeid. Een inleiding tot het Okegems dialect" verscheen in het najaar van 2006, uitgegeven door Heemkring en Davidsfonds van Okegem Roefelen komt ook voor in het dialectenwoordenboek de Zwevegemse Woordenschat opgetekend door Giovan DeLoof. Woorden uit de dialecten van de omringende Vlaamse dorpen en gehuchten van Zwevegem https://issuu.com/amantine/docs/zwevegemse_woordenschat

Toegevoegd op 18 april 2018 09:16: tekst
Bronnen:
http://www.heemkringokegem.be/Publicaties/...
http://www.heemkringokegem.be/index.php/13...
http://www.heemkringokegem.be/Publicaties/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100