Is er een spreekwoord dat zoiets tot uitdrukking brengt als: Zonder zuur ook nooit zoet? Of je moet soms kleine opofferingen maken, voor iets moois.

Het kan ook een gezegde zijn. Soms moet je ook iets negatiefs ervaren, om daar volgens ook de vruchten van te kunnen plukken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Door de zure appel heen bijten.

In het Duits is er een, ik weet niet of die ook in het Nederlands bestaat: Ohne Fleiß keinen Preis (zonder ijver/moete geen winst)

Geen omelet zonder gebroken schaal. No pain no game. Robert

Geen genuchten zonder zuchten. Geen honing zonder werk.

Bronnen:
http://spreekwoorden.nl

Heel veel zelfs, die niet allemaal per se met zuur en zoet te maken hebben, zie hier een lijstje van een paar die ik ooit gehoord heb: "Je kan geen omelet maken zonder eieren te breken" "Geduld/werk is als een bittere/zure plant die zoete vruchten geeft" "Wie niet waagt, die niet wint" "Wie mooi wil zijn, moet pijn leiden" "Wie hard in de wijngaard werkt, mag van de druiven eten" "Zonder strijd geen overwinning" "Door de zure appel heen bijten" ... en omdat mijn moedertaal geen Nederlands is, geef ik je ook als extra een paar gezegdes (met vertaling) die ik van andere talen ken, en die waarschijnlijk ook een Nederlandse versie hebben: "No hay rosa sin espinas", Spaans: er bestaan geen rozen zonder stekels. "No pain, no gain", Engels: Zonder pijn, geen winst. "El que quiera peces, que se moje el culo", Spaans: wie vis wil eten, moet eerst zijn billen nat maken. "You have to get through the rain to see the rainbow", Engels: je moet regen doorstaan om de regenboog te kunnen zien.

Wie de nacht niet kent, zal nooit de dag waarderen.

Geen rozen zonder doornen. Bedoel je deze?

Er is een bestaand gezegde: Na het zuur komt het zoet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100