Wat is de oorsprong van het gezegde: 'er zit een addertje onder het gras'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Letterlijk zoals het is. Een adder, de slang dus, is niet zichtbaar in of onder het gras. Het ziet er mooi uit, het gazon, maar pas op, misschien is het wel iets te mooi om waar te zijn, zodra je jouw hand in of onder het gras steekt, wordt je gebeten door de slang. Er zit dus iets negatiefs aan wat als positief wordt gezien. Dus het oogt mooi, maar er zal wel iets meer aan de hand zijn wat niet zo mooi is.

Het gezegde zou een bijbelse oorsprong hebben. Er zit een addertje onder het gras - Genesis 3:1 en Matteus 12:34, Matteus 3:7

Bronnen:
http://nl.wikiquote.org/wiki/Bijbelse_spre...

Het gezegde zou inderdaad in de Bijbel voor kunnen komen, maar dat wil niet zeggen dat het de oorsprong is. Ik heb een oudere bron gevonden. In ieder geval ouder dan het nieuwe testament. Namelijk een tekst van Vergilius, die net voor Christus schrijver was in Rome.

Bronnen:
http://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01...

latet anguis in herba

Zie mijn reactie meer als illustratie bij je vraag dan als antwoord. Uit een Franse serie over idiomen (eigenaardigheden van een taal). Bestaat ook in Frans-Engels, Frans-Spaans. Het geeft in dit geval de Nederlandse en de Franse versie van het gezegde weer.

Bronnen:
Les Idiomatics francais-néerlandais,...

Giftige adders verstopt in het gras: niet op lopen dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100