Is het juiste antwoord: het 'AD Voetbalgids' of de 'AD Voetbalgids'?

Zoals elk jaar brengt het Algemeen Dagblad een gids uit over het voetbalseizoen. Dit jaar hebben ze dat ook gedaan en de officiële naam luidt: AD Voetbalgids. Nu luidt de officiële naam van de krant: Algemeen Dagblad, maar moet je er nog wel een voorzetsel voorzetten. Je krijgt dan uiteindelijk het Algemeen Dagblad.

Wanneer men spreekt van een gids, is het de gids. In het geval van 'voetbalgids' blijft het dus de voetbalgids (woord is verzonnen door het AD). Maar nu de officiële naam: AD Voetbalgids. Je moet er nog steeds een voorzetsel voorzetten. Wordt het dan de AD Voetbalgids of het AD Voetbalgids?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je moet kijken naar het zelfstandige naamwoord waar het in de samenstelling om gaat. Dat is 'gids'. En gids heeft als lidwoord 'de'. Dus het wordt De AD Voetbalgids.

Ik weet niet of het een echt regel is, maar ik kan er zelf geen uitzondering op bedenken. Je hebt wel eens samenstellingen die bestaan uit twee woorden waarvan het ene woord het lidwoord 'de' heeft en het andere het lidwoord 'het'. Volgens mij is het lidwoord voor de samenstelling dan altijd het lidwoord dat hoort bij het laatste woord van de samenstelling. Voetbalgids -> het voetbal + de gids -> de voetbalgids Facturatiepapier -> de facturatie + het papier > het facturatiepapier Boekenrek -> de boeken + het rek -> het boekenrek Waarschuwingssignaal -> de waarschuwing + het signaal -> het waarschuwingssignaal. Tijdschriftentafel -> het tijdschrift + de tafel -> de tijdschriftentafel Ben benieuwd of iemand een tegenvoorbeeld kan bedenken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100