hoe schrijf je een goede (geen kinderachtige) zin

ik ben benieuwd, hoe een schrijver (cristopher paolini) geen kinderachtige zinnen in hun boek schrijven

Weet jij het antwoord?

/2500

Elke schrijver leest na wat hij heeft geschreven. Als het dan te kinderachtig staat, doet hij de zin overnieuw. Waarschijnlijk heeft hij dat zo vaak gedaan, dat hij nu al in een keer een zin kan schrijven die niet kinderachtig is. Maar toch leest hij het altijd nog na.

Ik ken de schrijver zelf niet, maar lees op wikipedia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Paolini ) dat hij zelf vooral erg veel boeken van anderen heeft gelezen. Van Tolkien en Eddisson bijvoorbeeld. Dat is eigenlijk al een tip aan jou. Ga veel lezen. Van veel lezen krijg je taalgevoel en ook gevoel voor goede zinnen. Als je op zoek bent naar goede woorden is het leuk om in synoniemenwoordenboeken te kijken. Synoniemen zijn woorden die ongeveer dezelfde betekenis hebben. Als je een woord hebt, dat jij kinderachtig vindt, dan kun je in een synoniemenwoordenboek een ander woord opzoeken dat beter klinkt. Zo kun je makkelijk een serieuzer woord vinden en ondertussen ook nog nieuwe woorden leren. Verder is schrijven oefenen en ook nog heel veel veranderen, als de zinnen er eenmaal staan. Waarschijnlijk heeft Christoffer Paolini zijn zinnen ook niet in één keer goed op papier gezet. Dus wees niet bang dat al je zinnen in één keer goed moeten zijn. Zodra je wat af hebt, kun je het het beste door iemand laten lezen die er een beetje kijk op heeft. Door commentaar van anderen leer je vaak heel veel. Ten slotte... Misschien heb je niet zo snel een boek geschreven als Christoffer Paolini, want die was er wel heel vroeg bij. Maar laat je daar niet door ontmoeidgen. Veel schrijvers debuteren pas veel en veel later. Sommigen pas als ze veertig zijn, of gepensioeneerd. Het gaat erom dat je boek er komt. En als je nu veel oefent, dan scheelt dat voor later. Succes met schrijven!

Geen verkleinwoorden en beperk de bijwoorden.

Schrijven is ook een beetje acteren. Als je je inbeeldt dat je de koningin bent, ga je ook makkelijker zo schrijven. Vind je die zinnen te saai of te ingewikkeld worden, neem dan een leraar of iemand anders uit je omgeving als voorbeeld en doe het zo.

Nog een kleine aanvulling: gaat het erom dat je zelf goed wilt leren schrijven? kijk dan eens op onderstaande website. (td)

Bronnen:
http://www.leren.nl/rubriek/talen/schrijven/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100