Wanneer is lectuur voor jou literatuur?

Of is het predicaat literatuur misschien niet subjectief?
Vaak ook wordt bij uitgifte er al bij vermeld dat het literatuur is. Dus voordat de mening van de lezers een kans krijgt om er een waardeoordeel aan te geven.
Daarom de vraag: Wanneer vind jij lectuur literatuur?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Persoonlijk: wanneer het mij intrigeert. En niet alleen het verhaal maar ook de manier waarop het geschreven is. Zo heb ik mijzelf ooit eens verplicht om Woeste Hoogten van Emily Bronte te lezen omdat ik wilde weten wat er nu zo bijzonder aan was. De eerste hoofdstukken moest ik worstelen om erdoor te komen maar gaandeweg het boek begreep ik waarom dit literatuur werd genoemd. En ik heb het boek daarna zelfs nog herhaaldelijk weer gelezen. Dat is denk ik ook een criteria, of het blijft boeien of niet. O ja, ook leuk: vanaf die tijd luister ik ook heel anders naar Wuthering Heights van Kate Bush ;-)

literatuur moet geloof ik vernieuwend zijn, lagen hebben en een schrijfstijl hebben die je in het verhaal zuigt. nou vind ik dat bijv. erik of het kleine insectenboek aan al die criteria voldoet maar toch word het niet door iedereen als literatuur beschouwd.

Meestal loop ik met een boog om een boek,waaraan het predikaat "literatuur"is toegekend heen. Voor mij moet een boek onderhoudend zijn. Zoals b.v. De Avonden Va Gerard Reve kon mij totaal niet bekoren,ik heb me er met moeite doorgeworsteld! Dus mijn mening(en dat zal lang niet iedereen met me eens zijn) een boek moet me kunnen boeien. Maar of het daarmee litertuur wordt?

Als je houdt van diepgang,een bepaalde norm,een verborgen boodschap,kortom een boek waarbij je verrast wordt en waarbij je moet nadenken,dan heb je literatuur.Wil je gewoon lekker wat lezen dan moet je lectuur nemen.Makkelijk toegankelijk en volgens altijd dezelfde richtlijnen.

Ook literatuur is lectuur, maar veel lectuur is geen literatuur. Mijn laatst gelezen literaire werk is van Patrcik Suskind: Perfume, the story of a murderer. Erg spannend, prachtige beelden en mooi taalgebruik. Die laatste twee kwalificaties zijn voor mij de criteria voor literatuur. Ik heb ook kortgeleden nog een verhalenbundel van Camus uit de bibliotheek gehaald. Ook met prachtige beelden en mooi taalgebruik.maar minder spannend. Er moet dan wel een reden zijn zo'n boek te lezen. Mijn laatst gelezen gedichtenbundel is van Kavafis, een alexandrijnse dichter, over eenzaamheid, liefde en sex. . Maar tussendoor heb ik het nieuwe boek van Dan Brown gelezen. Ik vrees dat een heleboel mensen op deze site van dit boek zullen genieten: vol magie, allerlei occulte zaken. Maar absoluut geen literatuur. Onzinnige en spannede lectuur, dat wel....

Lectuur is gewoon een 'denigrerende', ik kan momenteel niet op een gepaster woord komen, term voor tijdschriften. Alles dat een boek is, noem je literatuur.

Lectuur is alles wat leesvoer is, goed en slecht geschreven. Het wordt pas literatuur wanneer het waarden in zich herbergt, die de tijd overstijgen en een blijvende indruk achterlaten. Gelukkig zijn mensen verschillend, zodat er vaak onenigheid is over de term literatuur als een bepaald boek daarmee wordt aangeduid. Maar als er onenigheid is of een boek al dan niet onder literatuur moet worden gerangschikt, dan is het in ieder geval belangrijk genoeg om er over te diskussieëren en dat is ook wat waard.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100