Wat staat er op de witte pot op dit schilderij van Vincent van Gogh? Ik lees "Cochlear". Wat is een logische verklaring voor dit woord op deze pot?

Het schilderij heet "Stilleven met baardmankruik en koffiemolen".

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Op een van de stillevens van Van Gogh staat een apothekerspotje met de tekst ’Cochlear’, die hij waarschijnlijk geleend had van apotheker Vrijman. “Volgens de Eindhovense apotheker Jules Keijzer werd Cochlear destijds getrokken van het zogenaamde lepelkruid, verwant aan de hennepplant. Het licht hallucinerende middel werd voorgeschreven tegen scheurbuik en mondslijmvliesontsteking. Het werd één op vijf verdund." http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/augustus/31/van_gogh_amp_eindhoven_7_apotheker_vrijman_vo/

Volgens de site http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/november/16/vincent_van_gogh_amp_eindhoven_18/ Betreft het een apothekerspotje. In het artikel gaat het over het potje en staat er dat hij er misschien mee aan wilde duiden hoe het met zijn gezondheid was gesteld.

Tot mijn grote verrassing staat er in het engels dat het een deel van het middenoor is.... wat niet wil zeggen dat de andere antwoorden fout zijn.

Bronnen:
en.wikipedia.org/wiki/cochlea

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100