kan een fagot een akkoord spelen?

Ik ben nu bezig met het maken van een muziekstuk maken voor een Symfonie-orkest. onder de vele instrumenten zit een fagot. kan deze een akkoord spelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dat kan. Met een bepaalde vinger- en blaastechniek is het mogelijk om twee of meer noten tegelijkertijd te spelen. Meer dan drie noten tegelijkertijd spelen is moeilijk. Eigenlijk noem je dat een multiphonic. Het is een speciaal soort combinatie van tonen, meestal op een blaasinstrument of snaarinstrument. Door bepaalde extended technique-grepen toe te passen in combinatie met overblaastechnieken of gelijktijdig keelzingen of grommen kan meer dan één toon tegelijk worden geproduceerd, als een soort akkoord. De klanken die ontstaan zijn niet puur, maar een vermenging van grondtonen en boventonen en interferentie. Hier staan wat voorbeelden van multiphonics, inclusief vingerzettingen en notatie: http://www.leslieross.net/multies1T.html Hier hoor je het geluid: https://www.youtube.com/watch?v=LNNA0juTz_o

Toegevoegd op 25 december 2019 14:58: tekst
Bronnen:
https://www.vsl.co.at/en/Playing_Technique...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Multiphonic

Nee, een fagottist kan in z'n eentje geen akkoord spelen. Een akkoord bestaat uit ten minste drie tegelijkertijd gespeelde tonen. De eerste noem je grondtoon, de tweede de terts en de derde kwint. Dat maakt samen een drieklank. Vaak wordt er nog een vierde toon bijgevoegd, of tonen worden verhoogd of verlaagd om meer spanning te produceren. Instrumenten waarop akkoorden kunnen worden gespeeld zijn toetsinstrumenten (piano, orgel, keyboard, synthesizer), gitaar en harp. Instrumenten waarop dat niet kan worden melodie-instrumenten genoemd. Een fagot is een melodie-instrument.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100