waarom en hoe worden postzegels na jaren ineens heel veel ton waard?

het is toch maar een postzegel waarom zijn somigge van 100 jaar oud ofzo heel veel waard ? kan je bijvoorbeeld nu zomaar een postzegel kopen en dan jaren bewaren word die dat automatisch veel geld waard?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De mate van zeldzaamheid, kwaliteit en populariteit maakt een postzegel wel of niet waardevol. “Soms worden bepaalde gebieden ineens populair”, zegt Bas Bultennan. directeur van de bij de NVPH aangesloten Nederlandse Postzegelen Muntenveiling. “Momenteel zijn Aziatische postzegels veelgevraagd. Stel dat je in de jaren zestig voor zo’n honderd euro een verzameling van Chinese postzegels had aangelegd, dan kun je daar nu drie tot vierduizend euro voor krijgen.” De waarde kan ook per periode sterk verschillen, weet Jan Greven, die voor de afdeling Alkmaar van de Nederlandse Vereniging van PostzegelVerzamelaars (NVPV) regelmatig taxaties doet. “Eind jaren zeventig gingen veel mensen Nederlandse postzegels kopen, in de hoop dat ze later veel waard zouden worden. Doordat er toen veel postzegels werden ingeslagen. is het aanbod nu groot. De prijzen van de postzegels uit die jaren zijn sindsdien nauwelijks gestegen. Naar verhouding is er meer vraag naar Nederlandse postzegels uit de laatste jaren vlak voor de invoering van de euro.”

Bronnen:
http://www.postzegelblog.nl/2010/08/07/opb...

Over de vraag of een bepaald zegel na verloop van tijd veel geld waard wordt kan je vooraf niets zeggen. De postzegel die nu voor een ton is verkocht is het enig bekend exemplaar dat volledig postfris is, dat wil zeggen de volle originele gom zonder restanten van een plakker. Die gebruikten verzamelaars in het verleden vaak om hun postzegels in albums te plakken. Dergelijke 'klassieke' zeldzaamheden worden vooral door speculanten gekocht die het na verloop van tijd weer op het markt brengen in de hoop op een nog hogere opbrengst. Bij moderne (d.w.z. van na 1960) uitgiften hoef je daar gezien het grote aanbod nauwelijks op te rekenen. Als je daar al winst op kan maken is het hooguit een paar tientjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100