Hoe voorkom ik dat 2 bollen wol verstrengelen bij dubbele draad?

Ik ben een sjaal aan het breien met dubbele draad, hiervoor gebruik ik 2 bollen wol tegelijk. Nadat ik een naald gebreid heb zijn de draden steeds helemaal verstrengeld, ik denk dat er bij elke omslag een extra slag in de draad komt.
Nu pak ik na elke naald de bollen op en draai ze om en om totdat de draden weer recht zijn. Is hier ook een makkelijkere manier voor, of beter nog, kan ik dit voorkomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

'Tacuma' had al een oplossing. Zelf doe ik het volgende als ik met dubbele draad brei: ik neem het begin van de draad van de 2 bollen die samen gebreid moeten worden en houd ze gelijk aan elkaar tussen duim en vingers mijn ene hand. Dan trek ik beide draden tegelijkertijd losjes van de bollen af (die bollen laat ik dan gewoon op de grond rollen), en trek ze samen tegelijk door de holte van m'n andere hand, en laat die 2 draden tezamen als 1 draad op de grond vallen. Dat valt dan allemaal in een hele losse hoop op de grond. Ik doe dat totdat de 2 bollen helemaal op zijn. Wel ben ik heel voorzichtig om niet de nieuwe dubbele draad met de 2 enkele bollen in de knoop te laten komen. Het is nog nooit voorgekomen dat beide bollen precies even lang zijn, en dan knip ik dat wat over is van de langere bol af zodat beide einden gelijk eindigen. Die 2 einden die samen de nieuwe dubbele draad vormen wind ik dan tegelijkertijd op in 1 grote bol. Dan kan ik met 1 bol breien zonder dat ik 2 bollen heb die door elkaar gaan draaien want daar word ik tureluurs van. Ben heel benieuwd wat je gaat breien! Toegevoegd na 4 minuten: Soms, als de wol waar je mee breit behoorlijk dik is, kan de hoop die je krijgt van de zogezegd dubbele draad gauw wat te groot of te hoog worden. Dan stap ik gewoon een halve of hele meter of zo opzij, maar ga rustig door. Dan ligt het meer verspreid over de grond, maar dat is beter dan dat de hoop te hoog wordt en omvalt of zo, want dat zou een rommeltje kunnen worden.

Als de beide bollen apart ergens in doet, dan heb je daar al een stuk minder last van. Als je dan ook nog bij het wisselen van de naalden het breiwerk de ene keer binnendoor en de andere keer buitenom draait, dan is de kans groot dat de draden niet meer verstrengeld raken.

Helemaal voorkomen doe je het niet, want wol is nu eenmaal getwist en/of getwijnd, dus draden die naast elkaar liggen, zullen bij het keren de neiging krijgen om elkaar heen te slaan. Je kunt wel proberen je naald de ene keer met de klok mee en de andere keer tegen de klok in te draaien, maar in de praktijk vergeet je dat steeds. Voor rondbreiwerk werkt dat echter niet. Als ik garen heb dat heel erg twist, trek ik daar per twee bollen gewoon even een paar minuten voor uit door ze samen op te wikkelen. Dus van beide bollen de begindraad nemen en ze samen wikkelen tot één bol. Klusje van niks, je kunt er meteen een goede bol van maken die van binnenuit afwikkelt en dus niet wegrolt, en geen enkele last meer van twijnende dragen. Die paar minuten wikkelen weegt ruimschoots op tegen het tig keer uit de knoop moeten halen of los laten draaien van je breiwerk. Bovendien wordt het effect mooi regelmatig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100