Waarom wordt de term averechts gebruikt bij het breien, terwijl het eigenlijk "verkeerd "betekent? Je breit toch niet verkeerd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Averecht betekent "afwijkend van de rechte lijn". Het is afgeleid van 'averrecht': met de binnenzijde naar buiten gekeerd. Aan de voorkant is het breiwerk mooi glad, maar aan de achterkant zitten allemaal hobbeltjes.

Bronnen:
http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/averecht

Averechts zou ik niet gebruiken als verkeerd, ik zou het meer als omgekeerd vertalen. Voor het breien ken ik die term niet, maar misschien kan je het nu wel plaatsen.

Averechts betekent niet verkeerd, het betekent tegenovergesteld. Dus dit zal misschien een tegenovergestelde steek zijn? Toegevoegd na 3 minuten: De breiterm die ik steeds op het internet terug vind is averecht, zonder "S". Averechte tricotsteek: 1 naald averecht (goede kant), 1 nld. recht, (verkeerde kant), herhaal deze twee naalden.

bij een rechte steek, steek je de pen voorlangs in de steek, naar voren, en bij een averechtse steek steek je 'm achterlangs naar achteren, een soort van tegenovergesteld dus. als je dit goed doet, doe je het zeker niet verkeerd :)

Het ios inderdaad een omgekeerde steek, je steekt namelijk in aan de andere kant van het breiwerk. Bij rechts van voren en bij averechts van achteren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100