Waar kan ik oefenen en voorbeelden zien van fotobewerking?

Het gaat om contrast, helderheid, kleurzwemen, levendigheid, verscherping, ruisonderdrukking. Dus niet dat wat men onder "photoshoppen" verstaat, maar puur het verbeteren van de kwaliteit / mooiheid van een bestaande foto, zonder de "inhoud" van de foto te veranderen.

Mijn probleem is dat ik *achteraf* wel kan zien dat een foto mooier is geworden door bijvoorbeeld de contrastcurve wat aan te passen, maar dat ik graag *vooraf* wil zien hoe ik een bepaalde foto het beste kan verbeteren.

Dat werkt - voor mij - het beste met voorbeelden.

Bijvoorbeeld een voorbeeld van een fletse, te donkere foto - en dan stap voor stap bepalen wat je moet doen om die foto helderder te maken, de lucht blauwer te laten lijken, de wolken mooi in wit+grijs weer te geven in plaats van enkel als structuurloos wit, het gras groen te maken in plaats van half grijs, enzovoort.

Waar vind ik zulke voorbeelden waar ik "aan het handje" word meegenomen? Het mag een website zijn, het mag ook een goed instructieboek zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb even bij mijn favorieten gekeken: (Kan ik meteen eens wat opruimen). Online demo: http://www.123di.com/download/demo/index.php Verscherpen: http://www.creativepro.com/article/out-gamut-almost-everything-you-wanted-know-about-sharpening-photoshop-were-afraid-ask Blending: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/digital-blending.shtml Digitale camera's en photoshop 7 http://users.telenet.be/firefox/PS/ De site van mijn vriend Henk Backer: http://www.henkbacker.info/lesbrieven/monochrome.htm Tutorials http://www.eyesondesign.net/pshop/tuts.htm Nog meer tutorials, o.a. werken met layers. http://www.depiction.net/tutorials/photoshop/ Jasmania: http://www.jasmania.nl/photoshop/photoshop.htm HDR maken: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/hdr.shtml Deze laatste is trouwen een goede en uitgebreide site. Ik heb nog meer, maar je kan alvast vooruit..... Wil je nog meer, PB me maar.

Zoek op google naar je probleem met 'tutorial' erachter. Bijvoorbeeld: contrast hemel en gras tutorial. Of blauwe zweem verwijderen van foto tutorial. Of ook leuk: maak groen haar in foto tutorial.

Volgens mij staan er op youtube veel educatieve filmpjes over fotobewerking zoals jij dat omschrijft. Probeer het eens.

Ik heb zelf een boek thuis van Scott Kelby: Het photoshop cs2 boek voor digitale fotografen. Deze is er vast ook voor CS4 of CS5. Met alleen maar praktijk voorbeelden en hoe je dat in photoshop aanpakt. Zowel met methoden voor de eenvoudige ziel als voor de professionele fotografen. Echt een aanrader! --- Een fletse foto zie je aan het histogram, zwart en/of wit wordt niet gehaald. Onderbelichting zie je vaak aan het wit, dat is niet 'echt' wit. Een kleurzweem zie je moeilijker in het begin. Maar met pipetmeting moet grijze tinten gelijke RGB waarden hebben. Het is ook vaak oefening baart kunst. Straks zie je het in 1 oogopslag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100