Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is de kans op borstkanker groter als je geen borstvoeding geeft?

Ik krijg binnenkort mijn eerste kindje, en ik wil liever geen borstvoeding geven. Maar nu hoorde ik dat ik dan meer kans heb op borstkanker. Is dat waar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is waar dat er bepaalde risicofactoren zijn die de kans op borstkanker vergroten. Dat wil niet zeggen dat je dan borstkanker krijgt: je kans op deze ziekte neemt alleen toe. Geen of weinig borstvoeding geven is een van die risicofactoren. Andere factoren zijn bijvoorbeeld: - gebrek aan lichaamsbeweging - erfelijke belasting (wanneer je bijv. draagster bent van het BRCA-gen) - het krijgen van het eerste kind op late leeftijd - overgewicht - overmatig alcohol gebruik Alle risicofactoren vind je op de site van Stichting Pink Ribbon: www.pinkribbon.nl

Bronnen:
www.pinkribbon.nl

De kans op borstvoeding vermindert door het geven van borstvoeding. Dit is aangetoond in meerdere wetenschappelijke studies en onderzoeken. Andersom kun je dus niet redeneren. De onderzoeken zijn niet op die manier uitgevoerd. Eén van de onderzoeken staat in ondervermelde bron:

Bronnen:
The Lancet, Volume 360, Issue 9328, Pages...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100