Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is er sprake van erfelijkheid bij blaaskanker?

Mijn vader is 13 jaar geleden overleden aan spierinvasieve blaaskanker. Mijn moeder kreeg drie jaar later de diagnose niet-spierinvasieve blaaskanker. Zij is inmiddels meerdere keren geopereerd (en leeft nog steeds) Bij de huisarts heb ik gevraagd hoe het staat met de erfelijkheid. Hij vroeg enkel aan mij of ik rookte, maar dit is niet het geval. Nu weet ik niet in hoeverre het "meeroken" als kind een rol speelt in dit geheel (mijn ouders waren allebei echte kettingrokers) dus ik leefde als kind in een flink doorrookte omgeving. Mijn huisarts kan dit niet voldoende onderbouwen. Ik wil dit graag weten, want ik maak me inmiddels zorgen. Ik ben 50 jaar en kamp met overmatig veel plassen en ongewild urineverlies.
p.s. Mijn vader was 56 toen bij hem de diagnose blaaskanker werd gesteld

Toegevoegd op 02 maart 2019 17:36: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Kanker zelf is niet erfelijk, de aanleg voor kanker wel. Iemand met een erfelijke aanleg voor kanker loopt meer risico op het krijgen van een bepaalde soort kanker. Dat iemand een erfelijke aanleg heeft voor het krijgen van blaaskanker komt zelden voor. Is er in uw familie bij 2 familieleden in de eerste lijn (vader, moeder, broer of zus) blaaskanker vastgesteld, dan kan het gaan om een erfelijke aanleg voor blaaskanker. Bespreek dat met uw arts. Deze kan u adviseren over erfelijkheidsonderzoek.

Bronnen:
https://www.kanker.nl/kankersoorten/blaask...

De voornaamste oorzaak van blaaskanker is roken; erfelijke oorzaken zijn wel gesuggereerd maar lijken niet veel bij te dragen -als er een belangrijke erfelijke oorzaak zou zijn, was die waarschijnlijk wel bekend. Veel plassen/urineverlies is geen specifieke symptoom voor blaaskanker; het belangrijkste symptoom is bloed in de urine.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bladder_canc...

Jouw zorgen, angst begrijp ik volkomen. Ik vind dat jouw huisarts hier ook iets mee moet doen. De dokter vroeg of jij rookte. Deze vraag is heel begrijpelijk, omdat actief roken ongeveer 40% van de oorzaken van blaaskanker is. Ik zou me niet meer zorgen maken om het meeroken, omdat het stoppen met roken na 4 jaar, al een zeer grote daling in het risico laat zien. Wat betreft de erfelijkheid. Elke vorm van kanker heeft zelden te maken met een gendefect. Zelfs de kans op borstkanker heeft maar 5% tot 10% te maken met een gendefect. Bij blaaskanker schijnt dit nog kleiner te zijn. Alleen hebben zowel jouw vader als moeder blaaskanker gekregen. Natuurlijk hadden/hebben zij een andere leefstijl. Maar indien 1 of 2 ouders blaaskanker hadden/hebben kan het de kans voor jou licht verhogen. Oorzaken die blaaskanker veroorzaken zijn bijvoorbeeld ook: chemische stoffen, bestralingen, syndroom van Lynch etc. Lees eens bladzijde 7,8 en 9 van de link om meer duidelijkheid te krijgen. De klachten die jij omschrijft, kunnen ook een hele andere oorzaak hebben. Veel vrouwen krijgen na een bevalling of na de overgang blaasklachten. De controle over de blaasspier wordt minder. Veel plassen, ook 's nachts, plas niet kunnen ophouden, in de broek plassen met lachen of niezen. Allemaal veel gehoorde klachten. Maar, dit neemt niet weg dat je je zorgen maakt, bang bent...... Hieraan moet wel iets gebeuren. Wat kan een huisarts hiermee doen? Natuurlijk kun je je laten verwijzen naar de uroloog en de situatie bespreken. Misschien stelt het jou gerust om bijvoorbeeld 1 keer per jaar op controle te gaan. Genetisch onderzoek. Ik weet bijna zeker dat je hier recht op hebt. Je weet dan in ieder geval of er een gendefect in de familie voorkomt. Je hoeft je dan nooit meer zorgen te maken, indien er geen defect uitkomt. Psychologische hulp. Ik vind dat niet vreemd in dit geval. Het lichaam van jouw ouders heeft jouw beide ouders in de steek gelaten. In het bijzonder de blaas. Jij als nakomeling krijgt dan logisch de gedachte: dan zal dat bij mij ook wel zo zijn. Alle signalen van de blaas, komen flink binnen. Je moet hier mee leren omgaan. Heel veel succes en doe er iets mee, zodat je rust krijgt. https://www.esmo.org/content/download/6588/114925/file/NL-Blaaskanker-Gids-voor-Patienten.pdf

Toegevoegd op 02 maart 2019 19:35: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100