Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe gevaarlijk zijn meningokokken nu echt?

Ik hoorde gisteren op het nieuws dat er dit jaar 18 mensen omgekomen zijn aan meningokokkenziekte, is dit het begin van een epidemie of blijft het gevaarlijker om de straat over te steken? Aan de ene kant vind ik het een eng idee, maar aan de andere kant komen er elk jaar veel meer mensen om in het verkeer dan er overlijden aan deze ziekte.

Weet jij het antwoord?

/2500

De W - variant wordt de laatste jaren steeds gevaarlijker(meer besmettingen en overlijdens): Er zijn meerdere varianten van meningokokken in Nederland, maar het aantal patiënten met de W-variant neemt sinds 2015 sterk toe. In 2015 waren er 9 mensen met de W-variant, in 2016 was dit gestegen naar 50 en in 2017 naar 80. Dat cijfer zal naar verwacht in 2018 ook weer stijgen: dit jaar zijn er tot en met juni al 65 patiënten met type W gemeld bij het RIVM. De W-variant is zo gevreesd omdat het sterftecijfer hoog is. Afgelopen jaar was dat 24 procent. Ook het percentage patiënten dat blijvende schade overhoudt aan meningokokken W is hoog: 50 procent.

Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondh...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100