Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe werkt (zelf)besmetting bij een koortslip?

Door een periode van stress komt er voortdurend een koortslip opzetten. Momenteel 3 weken per maand, dus ik baal. Als je een koortslip hebt, ben je zeer besmettelijk weet ik. Niet alleen naar anderen, maar ook naar jezelf. Daarom moet je altijd je handen wassen nadat je de koortslip aanraakt. Nu heb ik daar een paar vragen over.

Dit wassen, moet dat altijd met zeep of is (warm) water voldoende?
Zo nee, is het dan niet link om te douchen? (omdat water het virus mee naar beneden neemt)
Stel je zit per ongeluk toch aan je oog, dan besmet je je oog. Is dit een permanente besmetting op die plek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er bestaan helaas geen behandelingen die het herpesvirus kunnen doden en daarmee de aandoening kunnen genezen. Het virus wordt verspreid via huidcontact of via de slijmvliezen. Het wordt niet overgedragen door bloed, sperma of andere lichaamsvochten. Besmetting vindt plaats door contact met het vocht uit de blaasjes. In dit vocht zit namelijk het virus. Maar vrijwel direct nadat het virus levende lichaamscellen heeft verlaten, sterft het. Het is daarom niet mogelijk door bijvoorbeeld via het drinken uit een kopje of een glas van een besmet persoon een infectie op te lopen. En je kunt zonder angst voor besmetting gaan douchen, zwemmen, en gemeenschappelijke toiletten gebruiken. Om de kans op zelfbesmetting te voorkomen zijn de volgende adviezen belangrijk: - Vermijd elke contact met de herpesplekken: kom dus nooit met vingers aan aangetaste plekken, ook niet bij het aanbrengen of verwijderen van cosmetica en gebruik geen lipstick. Vermijd ook contact tussen washandje of handdoek en de herpes. - Gebruik een wattenstaafje bij het aanbrengen van een crème/zalf over de herpesinfectie. - Was na contact met herpes onmiddellijk je handen met desinfecterende zeep (bijvoorbeeld Dettol) en water. Droog ze daarna af met een schone handdoek.

Bronnen:
http://www.anthemis.nl/info/herpes.htm
https://dermatologie.slingeland.nl/kennisc...
https://www.ggdwestbrabant.nl/-/media/ggdw...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100