Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

In welke test kun je zien of een virus in je lichaam actief is of niet?

Het cytomegalovirus bijvoorbeeld. Mijn bloedtest toont dat ik er veel antistoffen tegen heb aangemaakt, maar hoe weet ik of mijn lichaam niet nog steeds aan het vechten is tegen een virus dat al lang niet meer actief is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn meerdere manieren om te testen op CV. De twee meestgebruikte manieren: testen op antistoffen of op het virus zelf. Bij testen op antistoffen (IgM en IgG) kun je uit de verhouding tussen deze antistoffen opmaken of er sprake is van een latent of actief virus. Als er wel IgM maar geen IgG wordt aangetroffen duidt dat op een recente actieve infectie of heractivatie van het virus. Als er wel IgG maar geen IgM wordt aangetroffen is er een oude latente infectie waarvoor de persoon inmiddels immunitieit heeft ontwikkeld. Als beide antistoffen worden aangetroffen is er zeer waarschijnlijk een actieve infectie of herarctivering van het virus. Aanvullend onderzoek is om monsters van verschillende dagen vergelijken of er een sterke variatie is, wat ook kan duiden op een actief virus. Bij testen op het virus zelf kan met een bloedmonster het virus worden opgekweekt of het dna van het virus worden opgespoord met PCR onderzoek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100