Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is besmetting of stralingsziekte door radioactiviteit door mensen overdraagbaar?

Kunnen mensen elkaar dus besmetten met radioactiviteit door het overdragen ervan op welke manier dan ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als er radioactieve stof op je huidoppervlak of kleding zit, is dit overdraagbaar. Ditzelfde is mogelijk met lichaamssappen.

Op zich is besmetting van radioactieve stoffen wel overdraagbaar van mens op mens. Als de ene persoon bijvoorbeeld net zijn met radioactieve deeltjes beladen groente heeft schoongemaakt en die geeft je daarna een hand of zo, kun jij die radioactieve deeltjes ook op je lichaam krijgen en misschien daarna ook in je lichaam. Ook via de ademhalingswegen zou een besmetting kunnen plaatsvinden. Of dat echt tot ziekte of schade leidt is maar de vraag. Vaak moet een bepaalde drempeldosis overschreden worden om het een deterministisch effect te geven. Het is afhankelijk ook van de soort straling en deeltjes en de mate van blootstelling. http://www.radioactiviteitmeting.nl/mpc/fs3_site.nsf/htmlViewDocuments/9E5BFF4E2F16F797C125787200480D94 https://nl.wikipedia.org/wiki/Radioactiviteit

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100