Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

is roken bij ziekte van crohn erg?

Het is bij mij nog niet helemaal duidelijk of ik ziekte van crohn zou hebben of colitis. Natuurlijk is het beter om te stoppen met roken maar toch stel ik deze vraag. Is het echt zo erg om te roken terwijl je 1 van de 2 ziektes zou hebben?

Weet jij het antwoord?

/2500

Tja, wat is erg; het beste advies is toch om te stoppen met roken. Roken heeft een negatief effect op de ziekte van Crohn. Mensen die roken hebben een verhoogde kans om Crohn te krijgen en mensen met Crohn die roken hebben vaker exacerbaties (=aanvallen waarbij de ziekte-activiteit is toegenomen.) Puur het stoppen met roken kan het aantal exacerbaties volgens sommige onderzoeken met ongeveer 40% doen afnemen. Mocht blijken dat je de ziekte van Crohn hebt dan is stoppen met roken dus zeer zeker aan te raden. Dan heb ik het nog niet eens over het positieve effect dat stoppen met roken op de rest van je lichaam heeft. De enige ziekte die ik ken waar roken een positief effect op heeft is colitis ulcerosa; het gaat dan om een zeer milde vermindering van de ontstekingen. Of dit effect er daadwerkelijk is staat eigenlijk nog niet eens zeker vast; er zijn ook onderzoeken die dit positieve effect niet aantonen. Toch moet je dit niet zien als een goed argument om te blijven roken als blijkt dat het om colitis ulcerosa gaat. Zoals gezegd is het effect (als dat er al is) zeer mild. Het moge duidelijk zijn dat roken op vele andere gebieden negatieve effecten heeft; het zeer milde positieve effect bij colitis staat in geen contrast met de vele, veel grotere negatieve effecten op de rest van je lichaam. Dus Crohn of colitis, het beste advies blijft te stoppen met roken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100