Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Vergrote lever altijd door huisarts te voelen?

Ik vroeg me af of een huisarts bij lichamelijk onderzoek een vergrote lever altijd kan voelen. Recentelijk heeft de arts mijn buik onderzocht en vertelde nadrukkelijk dat hij de lever niet kon voelen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Eigenlijk is het antwoord op medische vragen waarin woordjes als "altijd" of "nooit" staan altijd 'nee.' Er zijn immers altijd wel omstandigheden te bedenken (hoe zeldzaam of bizar ook) waardoor er een uitzondering is ontstaan. Maar goed, bij het onderzoek van de lever is het missen van een vergrootte lever in sommige omstandigheden een reële mogelijkheid. De lever ligt in de rechter bovenbuik, verscholen onder de ribbenboog. In het midden van de bovenbuik komt de leven onder de ribbenboog vandaan. Om de lever goed te kunnen voelen moet er dus ver onder de ribbenboog gevoeld worden. Om dat goed te kunnen doen moet de patiënt eerst diep inademen en tijdens de diepe uitademing kan kan ver onder de ribbenboog gevoeld worden. Op deze manier zijn de contouren van de lever het beste af te tasten en te beoordelen. Dat betekent dat er een zekere coördinatie moet bestaan tussen de ademhaling van de patiënt en de bewegingen van de arts. In de praktijk is dit lastiger dan dat het op papier lijkt; daardoor gaat het soms erg lastig en daardoor kan de beoordeling van de lever duidelijk minder goed worden. Om de lever te voelen moet er door de buikwand heen gevoeld worden. Dit betekent dat de buikwand een duidelijke invloed heeft op de beoordeling van de lever. Bij overgewicht (en dus een laag vetweefsel in de buikwand) kan het onmogelijk worden om de lever überhaupt te voelen. Hoe dikker de vetlaag, hoe groter de invloed uiteraard. Hierdoor kan bij overgewicht een flinke vergroting van de lever al makkelijk gemist worden. Ook andere problemen als bijvoorbeeld littekenvorming kan dit soort problemen geven. Of een dergelijk probleem bij u speelt kan ik via GV niet beoordelen. De lever is alleen vanaf de voorkant te voelen, daarbij voel je weinig meer dan een stukje van de voorkant en met name de rand van de lever. In zeldzame gevallen in de zwelling van de lever niet in alle richtingen; als de zwelling bijvoorbeeld naar achteren gericht is dan is dat dus met geen mogelijkheid te voelen. Dit geeft vaak nog wel weer andere afwijkingen (zoals het minder scherp worden van de rand van de lever) maar daar moet je maar net op gelet hebben om het te kunnen voelen. Er zijn dus zeker omstandigheden te bedenken waardoor zoiets niet te voelen is geweest. Er van uitgaande dat de huisarts zijn vak verstaat en er geen complicerende factoren zijn kan je echter van uitgaan dat de lever niet vergroot is, als die er wel zijn dan had hij immers een echo laten maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100