Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heb je met de ziekte van Crohn altijd een opnamestoornis?

Ik heb de ziekte van Crohn, dat is ontdekt in februari dit jaar.
Chronische diarree sinds begin 2014. Mijn vit. B12-waarden waren aan de lage kant. Nu heb ik door medicatie alweer een tijd lang goeie vaste ontlasting, voel me weer helemaal energiek, de MDL-arts noemt mijn bloedwaarden 'perfect' en er zijn eigenlijk geen klachten meer momenteel..

Nu is mijn B12 in een aantal maanden weer gestegen en dat leek mij een goed teken. Verder heb ik nergens tekorten aan, is ook getest.
Nu zijn er mensen die zeggen dat dat nooit kan bestaan dat je B12 vanzelf stijgt als je Crohn hebt, want als je Crohn hebt dan heb je dus permanent een opnameprobleem en zou dat alleen maar langzaam verder moeten dalen. Dus 'zal iets anders wel voor de stijging zorgen of een tekort maskeren'.

Mijn vraag is dus, is het niet mogelijk dat als je de juiste medicatie hebt, de ontstekingen zo goed verminderen dat je darmen in die periode weer alles beter kunnen opnemen dan voorheen zonder medicatie?
Ook omdat er geen klachten meer zijn. En de klachten die horen bij een B12-tekort komen bij mij al helemaal niet voor.
Toch krijg ik geregeld te horen dat iedereen met Crohn een opnameprobleem heeft en je dus aan de B12-injecties moet.

Wie weet hier antwoord op? Alvast hartelijk dank!

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, met de ziekte van Crohn heb je niet altijd een vitamine B 12 tekort. B12 wordt in het laatste deel van de dunnen darm opgenomen. Wanneer de ontsteking in dat deel van de darm verminderd is, dan kan B12 weer opgenomen worden. De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmkanaal. Meestal zijn de dunne en/of dikke darm ontstoken. Door de ontstekingen vermindert de opname van sommige voedingsstoffen in de dunne darm. Als gevolg daarvan kan er sprake zijn van gewichtsverlies en kunnen er tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Per jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 1000 mensen de ziekte van Crohn geconstateerd. Vitamine B12 wordt in het laatste deel van de dunne darm opgenomen. Vitamine B12 wordt vooral opgenomen door het lichaam, als het gekoppeld is aan het stofje ‘intrinsic factor’. Intrinsic factor is een bestanddeel van het maagsap dat geproduceerd wordt door het maagslijmvlies. Als het maagslijmvlies blijvend ernstig beschadigd is of een deel van de maag is verwijderd, kan het maagslijmvlies (vrijwel) geen maagsap meer produceren. Er wordt dan dus ook geen intrinsic factor meer aangemaakt. Hierdoor kan op den duur een vitamine B12-tekort ontstaan omdat het lichaam geen vitamine B12 meer op kan nemen.

Bronnen:
.http://www.mlds.nl/ziekten/60/vitamine-b1...
http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeninge...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100