Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat mag een diabeet [diabetes 2] wel onbeperkt eten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen met diabetes type 2 hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Veel van hen zijn te zwaar. Het komt soms voor dat iemand door genoeg af te vallen helemaal geen medicatie voor diabetes type 2 nodig heeft. Bij iemand met overgewicht kan 5 tot 15% afvallen al een verbetering opleveren van de bloedsuikerwaarden, de insulinegevoeligheid van de cellen, het cholesterolgehalte in het bloed en de bloeddruk. Medicatie speelt vaak een belangrijke rol in het onder controle houden van de bloedsuikers. Daarnaast draagt een regelmatige verdeling van koolhydraten en vezels bij aan goede bloedsuikerwaarden. Net als iedereen hebben mensen met diabetes koolhydraten nodig. Ze kunnen evenveel koolhydraten nemen als mensen zonder diabetes. Maar mensen met diabetes moeten er heel bewust mee omgaan. Soms is het nodig om koolhydraten te tellen. Als koolhydraten gelijkmatig binnenkomen, kan het lichaam ze beter verwerken. Daarom moet iemand met diabetes type 2 de koolhydraten zoveel mogelijk over de dag verdelen. Dat kan door regelmatig te eten: elke dag 3 hoofdmaaltijden - namelijk ontbijt, lunch en avondeten - en maximaal 4 keer iets tussendoor. Het eten van veel vezels zorgt ervoor dat het bloedglucosegehalte niet te veel stijgt na de maaltijd. Mensen die ondanks een gezond eetpatroon veel last houden van te hoge bloedsuikerpieken na de maaltijd, kunnen proberen of het helpt om voedingsmiddelen met een lage glycemische index te nemen. Dat zijn bijvoorbeeld: zilvervliesrijst, pasta, peulvruchten en fruit. Van deze voedingsmiddelen met lage glycemische index mag zeker niet onbeperkt worden gegeten, maar er hoeft minder mee te worden opgelet dan bij eten met hoge glyclemische index (waaronder gebakken aardappels, brood, witte rijst, sportdranken met veel suiker).

Bronnen:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie...

Onbeperkt? Als je dat letterlijk neemt is alles dodelijk, ook water. Iets minder letterlijk: De verkeerde instelling, maar alles zonder koolhydraten.

Niemand mag, natuurlijk,iets onbeperkt eten. Ook of zelfs ZEKER diabeten type 2 niet, want die zijn gebaat bij een gezond lichaamsgewicht (en hebben dat helaas vaak niet). En als je de hele dag door loopt te snaaien, al zijn het ijsblokjes, doorbreek je die gewoonte van de hele dag wat achter je huig proppen niet. (Dat is namelijk ook een gewoonte die maar zelden met echte trek of honger te maken heeft) ., En juist voor mensen die kampen met overgewicht EN diabetes hebben, is het vaak verstandig ook de snackarm een tijdje rust te gunnen. E zijn wel dingen die weinig calorieen leveren (dus niet bijdragen aan je overgewicht), goed vullen en liefst ook nog vezels en vitaminen bevatten en waar je dus als je trek hebt altijd naar mag grijpen zonder rekening te houden houden met je bloedsuiker. En dat is rauwkost : rauwe groente. Komkommer, rettich, radijs, tomaten, wortelen, bleekselderij, dat werk. Uiteraard zonder vette sausen en mierzoete dressings. Gewoon zoals ze in de supermarkt groeien. Pas wel op met wortelen; die bevatten wel wat suiker (maar niet zo veel als fruit, dat je als diabeet zeker moet beperken tot maximaal twee handgrote porties (!) per dag) want als je die ECHT de hele dag door eet, wordt je oranje (carotinosis) .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100