Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is zonnebrand creme voor alle mensen goed of heeft het afrikaanse ras )dat niet nodig?

ik heb me nog nooit ingesmeerd en loop geregeld in de felle zon misschien moet ik ermee stoppen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zonnebrandcrèmes bieden verschillende gradaties bescherming voor de huid. Deze graad wordt aangeduid met de term (SPF) Sun Protection Factor. Een zonnebrandcrème moet met zorgvuldigheid worden gekozen. Om de huid te beschermen moet de volgende factor minimaal worden gekozen voor een goede bescherming. Het Afrikaanse ras, zoals jij het noemt, valt onder huidtype 4, 5 of 6 (afhankelijke van welk deel Afrika je komt). Hieronder kun je lezen welk huidtype welke beschermingsfactor nodig heeft. Huidtype 1 Licht huidtype, mensen met dit huidtype verbranden snel, maar worden niet bruin. Mensen met huidtype 1 hebben vaak een zeer lichte huid, sproeten en rood of lichtblond haar. Kies minimaal voor factor 30. Huidtype 2 Mensen met huidtype 2 verbranden minder snel dan mensen met huidtype 1. Deze huid wordt zeer langzaam bruin, kenmerken zijn blond haar en grijze groen of lichtbruine ogen. Kies minimaal voor factor 20. Huidtype 3 Huidtype 3 is een licht getinte huid. Je verbrandt niet snel en wordt snel bruin. Kenmerken voor huidtype 3 zijn naast de licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar en bruine ogen. Kies minimaal voor factor 15. Huidtype 4 Een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Mensen met huidtype 3 verbranden vrijwel nooit en worden snel en makkelijk bruin. Kies minimaal voor factor 10. Huidtype 5 Hiertoe behoren de Aziatische types. Kenmerken zijn een donkere huid, donkere ogen en donker tot zwart haar. Mensen met huidtype 5 verbranden vrijwel nooit. Kies minimaal voor factor 5 Huidtype 6 De negroïde types behoren tot huidtype 6. Kenmerken zijn een zeer donkere huid, zwart haar en donkere ogen. Ze verbranden vrijwel nooit. Factor. Kies minimaal voor factor 5.

Zonnebrandcrème is een mixed blessing -voor iedereen. Weliswaar voorkomt het zonnebrand en veroudering van de huid, maar het stopt ook de aanmaak van vitamine D. Het is dus zinvol om ook regelmatig zonder zonnebrandcrème in de zon te lopen.

De vorige antwoorden geven je al een duidelijk beeld van de verschillende huidtypes, maar het volgende is ook wel vermeldenswaardig: Enerzijds is er het feit dat mensen met een donkere huid minder gemakkelijk kunnen verbranden, maar dat neemt anderzijds niet weg dat de zon niet schadelijk kan zijn. Wereldwijde cijfers geven aan dat mensen in Afrika en Azië het minste huidkanker krijgen. De vraag is echter of deze cijfers wel betrouwbaar zijn. Door de armoede in de derdewereld en het gebrek aan 'toegang' tot gezondheidszorg is er minder mogelijkheid tot behandeling en registratie van kanker. Als cijfergegevens dan aangeven dat Europeanen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders dan veel vaker huidkanker krijgen, dan kunnen die cijfers op z'n minst genuanceerd worden. Toegevoegd na 3 minuten: Zonnebrandbescherming is dus wél nodig, alhoewel de beschermingsfactor minder hoog moet zijn dan bij mensen met een licht huidtype.

Bronnen:
http://www.huidkanker.be/statistieken.php

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100