Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan men een cvs opsporen in het bloed?

Weet jij het antwoord?

/2500

De mening van het Universitair Medisch Centrum Utrecht: Kan CVS door bloedonderzoek vastgesteld worden? Nee, Helaas niet. Er bestaat geen betrouwbare test voor CVS. Bij onderzoeken van groepen patiënten met CVS zijn wel afwijkingen gevonden: trager werkende bijnieren bijvoorbeeld. Dat kun je vaststellen in bloed of in speeksel. Maar als je een trager werkende bijnier hebt, is dat geen bewijs voor CVS. Want dat vind je bij veel meer aandoeningen. En zo’n trager werkende bijnier vind je ook niet bij alle jongeren met CVS.

Bronnen:
http://www.umcutrecht.nl/subsite/cvs/Heb-i...

CVS is een symptoomdiagnose; je bent chronisch moe, dus heb je chronisch vermoeidheid syndroom. Er is niet altijd een oorzaak voor te vinden met bloedonderzoek. Er is waarschijnlijk ook niet één oorzaak voor CVS: soms wordt na kort of lang zoeken een lichamelijke oorzaak gevonden met bloedonderzoek, soms niet, soms is de oorzaak duidelijk psychisch. Zinvolle dingen om aan te denken mbt bloedonderzoek zijn bloedarmoede, Pfeiffer, Lyme, tekort aan vitamine B12 of vitamine D, trage schildklier, of een andere auto-immuunziekte, maar daar komt vaak niets uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100