Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mag je zelf iets invullen op je bloedprikformulier?

Omdat ik sneller de uitslag wil weten dan als mijn arts weer terug is (29 juli pas) en ik weet wat ik moet bloedprikken. Ik heb toevallig nog zo'n formulier liggen en ik vraag mij dus af of ik een vakje extra mag aankruisen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je een vakje extra aankruist en dat heeft niks te maken met de andere vragen, dan zullen ze jouw arts hiervan in kennis stellen. Dan zal je de extra kosten zelf moeten betalen. Als het extra vakje logisch lijkt, is de kans op ontdekking kleiner. Maar als de arts het ziet, zal je het ook moeten betalen. In beide gevallen is de vertrouwensrelatie tussen de arts en jou beschadigd.

Als je arts terug is en hij vraagt het bloedonderzoek aan , vraag dan of hij er een cito van maakt Dan word het met spoed onderzocht en heeft hij ( indien mogelijk ) de zelfde dag nog de uitslag

Ik weet niet waarom jij zo'n formulier hebt liggen, maar ik heb meestal wel lab-formulieren voor urineonderzoek liggen die al ondertekend zijn door m'n huisarts en die hij meegeeft met de mededeling "vul zelf maar verder in als je denkt dat je weer een infectie hebt". Als jij zo'n soort afspraak met je huisarts hebt, dan kun je dat natuurlijk best doen. Dan is het alsnog niet de bedoeling van het systeem, maar gebeurt het wel in goed overleg. In andere gevallen moet je het niet doen. De aanvrager is de arts, die is verantwoordelijk voor wat er precies wordt aangevraagd en die moet ook de uitslag met jou bespreken. Je kunt wel zelf dénken dat je precies weet wat er getest moet worden, maar het kan altijd zo zijn dat er nog andere zaken mede onderzocht moeten worden als test X wordt uitgevoerd. Daarbij: als jouw huisarts het formulier al heeft ondertekend, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je er zelf dingen bij gaat schrijven. Je maakt dan in feite misbruik van de handtekening van de aanvragend arts. In dit geval gaat het - lees ik in de reacties - over een vermoeden van een zeldzame ziekte door de internist. Dan zou ik als ik jou was gewoon even die internist bellen, of de assistente van (de vervanger van) je huisarts om dat te overleggen. Wellicht vinden ze het prima dat je even een nieuw labformuliertje ophaalt. En als de internist zo'n vermoeden heeft, kan de internist ook het onderzoek aanvragen, natuurlijk. In elk geval kun je even overleggen met de arts die het formulier dat jij hebt liggen, heeft ondertekend. Als die het prima vindt dat je er zelf nog iets bij aankruist, dan is er niets aan de hand. Maar ga het niet uit jezelf doen, dat is vragen om problemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100