Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

waarschijnlijk krijg ik de diagnose fibromyalgie, hoe laat je dan jezelf gedeeltelijk afkeuren?

De vraag zegt het al? al jaren kamp ik met lichamelijk problemen zoals altijd moe zijn, overal pijn, hoofdpijn ga zo maar door. Nu word ik doorgestuurd naar een reumatoloog. Als de diagnose word vastgesteld op fibromyalgie wat dan? ik heb nog nooit 5 volle werkdagen kunnen werken in-verband met lichamelijk het niet aan kunnen. Maar heb dat geld wel nodig hoe kan ik mij dan laten afkeuren? Ik heb momenteel geen werk en heb nog 1 keer ww, en kan volgende week mijn inval contract tekenen die over twee weken pas ingaat. Wat nu?

Toegevoegd na 3 dagen:
Ik heb idd al heel lang klachten begon als sind ik 17 a 18 ben, maar dat valt moeilijk te bewijzen want ben ook gewoon vaak over mijn strepen heem gegaan en gewoon doorgezet. Maar de afgelopen paar maanden zijn de klachten verdriedubbelt. Ik heb nog recht op 1 x een uitbetaling voor mijn ww, alleen ben ik inmiddels op gesprek geweest voor een inval baan (pedagogisch medewerkster) en die heb ik gekregen. moet alleen het contract nog tekenen alleen ik weet niet of ik daar wel goed aan doe om die te tekenen, omdat als ze mij gaan inzetten ik mijn werk niet kan doen op dit moment en dat ik dan al in de eerste week mij waarschijnlijk ziek moet melden. Ook heeft de huisarts een vit d tekort ondekt en daar heb ik nu een drankje voor gehad en pilletjes. Wij hebben financieel gezien het geld echt wel nodig wij hebben last van de crisis dus what to do?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt geen maatregelen nemen om jezelf geheel of gedeeltelijk te laten afkeuren, het UWV vraagt namelijk ook de informatie op bij de behandelend specialist en aan de hand van zijn bevindingen en die van de specialist neemt hij een beslissing. Wens je wel veel sterkte, het zal niet makkelijk zijn om met fibromyalgie afgekeurd te worden.

Neem contact op met het UWV werknemers, daar kun je je ziek melden, ook als je geen werk hebt en vragen om een keuring, dit kan ook vrijwillig tegen betaling. Als je deze klachten al had voor je zevenentwintigste jaar, heb je misschien recht op Wajong. Toegevoegd na 19 minuten: De kans dat je afgekeurd wordt is erg klein, maar niet uitgesloten, schakel je behandelend arts in voor goede informatie over je gezondheidstoestand.

Allereerst wordt een uitkering niet toegekend op basis van een diagnose: het gaat om je beperkingen. Hooguit kan een diagnose de verzekeringsarts helpen je beperkingen in een kader te plaatsen en zo al dan niet aannemelijk te vinden. Maar het draait om de vraag of jij met je beperkingen nog werk kunt doen of niet. Je geeft alleen aan niet te werken. Dat betekent dat je niet verzekerd bent voor de WIA (arbeidsongeschiktheidsregeling). Als je werkt en je wordt ziek, en na twee jaar ziektewet ben je nog altijd niet in staat om eigen óf ander werk te hervatten, volgt een WIA-beoordeling. Dat een vrij theoretische beoordeling, waarbij simpelweg op basis van beperking X, Y en Z (bijv: kan slechts een half uur achter elkaar staan of lopen, mag niet te zwaar tillen en kan beperkt boven het hoofd reiken) wordt gekeken welke soorten werk iemand met die beperkingen nog kan doen. Het gemiddelde van wat je met die functies kunt verdienen is je 'verdiencapaciteit'. Is die veel minder dan wat je verdiende toen je ziek werd, volgt een - gedeeltelijke - toekenning van een uitkering. Maar vaak zijn er nog veel functies die iemand wél kan. Gelukkig maar, al is zeker in deze tijd de praktijk van het vinden van een passende functie soms bijzonder moeilijk. Zoals gezegd: bovenstaande gaat niet op in jouw geval omdat je niet werkt. De enige andere mogelijkheid van een arbeidsongeschiktheidsuitkering zou dan Wajong zijn. Ik zie dat je 24 bent, dus heel vergezocht is dat niet. De berekening van je verdiencapaciteit is dan vergelijkbaar, maar in plaats van je laatstverdiende loon wordt dat vergeleken met het wettelijk minimumloon. Je komt in aanmerking voor Wajong als je kunt aantonen dat je óf op je 17e al arbeidsongeschikt was, óf dat je dit daarna tijdens een vervolgopleiding bent geworden. Je zou dit kunnen proberen aan te tonen als je bijvoorbeeld al nooit fulltime naar school kon, of heel vaak ziek thuis was. Een aanvraagformulier kun je vinden op de site van het UWV. Als de klachten pas beperkend zijn geworden toen je al ruim van school was, kom je niet in aanmerking voor Wajong. Denk er verder aan dat het heel moeilijk is om nu aan te tonen dat je zeven jaar geleden niet kon werken. Als je niet in aanmerking komt voor Wajong, maar je kunt door je beperkingen niet minstens het sociaal minimum verdienen en hebt ook geen partner die kan werken, kun je WWB (Bijstand) aanvragen. Indien nodig kun je dan een vrijstelling van de sollicitatieplicht krijgen op medische gronden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100