Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom zijn de waarden van is mijn "Hemoglobine", "Hematocriet" en "Erythrocyten" verhoogd?

Beste mensen,

onlangs heb ik een bloedonderzoek gehad en heb de resultaten ontvangen; wat mij opvalt zijn de volgende waarden die te hoog zijn:

Hemoglobine -> Normale waarde: tussen 13,2 en 17,3 g/dL (bij mij is dat 17,5 g/dL)

Hematocriet -> Normale waarde: tussen 39 en 49% (bij mij is dat 50,2%)

Erythrocyten -> Normale waarde: tussen 4,30 en 5,70 milj/µL (bij mij is dat 5,98 milj/µL)

Ik moet zeggen dat ik vorig jaar (toen woonde ik nog in Antwerpen) 3 dagenlang opgenomen ben geweest in het ziekenhuis voor aderlating, toen waren deze zaken ook te hoog...

Ik rook niet, woon en sport niet in hoge gebieden en neem ook geen epo voor alle duidelijkheid, weet iemand wat de oorzaak hiervan kan zijn?

P.S.: volgens mijn huidige huisarts is er nog geen reden tot paniek.

Toegevoegd na 3 minuten:
En stel als ik deze waarden omlaag wil krijgen, hoe doe ik dat op een natuurlijke manier? Of moet ik terug opnieuw regelmatig bloed laten trekken? (aderlating)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is voor mij erg lastig om hier een goed duidelijk antwoord op te geven, maar ik zal mijn best doen. Ik woon en ben opgeleid in Nederland. Wij gebruiken hier voor deze drie bepalingen andere eenheden; daardoor ben ik gewend aan heel andere getallen. Op internet heb ik gezocht naar een conversietabel, maar als ik die gebruik dan krijg ik rare uitslagen, dus die vertrouw ik niet. Ik hoop, dat je begrijpt dat ik daardoor erg voorzichtig wil zijn. Allereerst zijn de waardes die je opgeeft slechts zeer licht verhoogd tov de maximale normaalwaardes. Op zich is de "normaalwaarde" zoals het laboratorium die opgeeft niet meer dan een gemiddelde normaalwaarde voor een grote groep mensen. Eigenlijk heeft iedereen zo zijn eigen normale waardes, maar helaas zijn die niet per persoon bekend. De waardes die bij jou gevonden worden zijn zodanig licht verhoogd, dat het zomaar zou kunnen, dat jij van nature wat hogere waardes hebt. Een andere verklaring zou kunnen liggen in je recente operatie. Bij elke operatie en zeker ook in het genezingsproces dat daarop volgt wordt het beenmerg geprikkeld tot het aanmaken van meer bloedcellen. Aanvankelijk is dit om het verloren bloed weer aan te vullen. Voor de genezing is het ook nodig, dat er een ontstekingsreactie opgang komt. (zie eerste bron voor uitleg over het verschil tussen ontsteking en infectie) Ook hiervoor is het nodig dat het beenmerg geprikkeld wordt, dan met name om de witte bloedcellen aan te maken. Aangezien bij jou de wervels nog steeds aan het groeien zijn zal deze stimulatie van het beenmerg er ongetwijfeld nog zijn. Als dit een tijd duurt (zoals bij jou) dan raakt het beenmerg als het ware wat in de war en maakt dan "per ongeluk" ook wat extra rode bloedcellen (erythrocyten) aan. Zo kan je begrijpen, dat de erythrocyten in je bloed licht verhoogd zijn. Het hematocriet is een maat voor de hoeveelheid erythrocyten tov de rest van het bloed; dus het is logisch dat die dan ook licht meestijgt. Hemoglobine is het zuurstofbindende eiwit in elke erythrocyt, dus als het aantal erythrocyten stijgt zal ook deze waarde wat toenemen. Tot zo ver ben ik het dus met je huisarts eens, dat er geen reden is je zorgen te maken. Wat ik wel vreemd vind in het verhaal, is dat je vorig jaar opgenomen bent geweest voor aderlating. In Nederland, maar in Belgie is dat vast niet anders, wordt alleen gedaan als het hemoglobine echt veel te hoog is. *** Vervolg bij de reacties ***

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gez...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100