Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is er een manier dat je als consument lucht-kwaliteit/vervuiling kunt meten?

Mijn vrouw en ik moeten verhuizen en nu willen we met het uitzoeken letten op de luchtkwaliteit omdat zij astma heeft en ik gehad maar het weer kan krijgen :P

"Voorwaarden":
- De hele procedure/het apparaat; mag niet meer dan een paar tientjes kosten.
- Het moet betrouwbaar en enigszins accuraat zijn. ;)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zelf meten is lastig en (daardoor) erg duur. Je zult minimaal gedurende enkele maanden moeten meten, omdat de luchtkwaliteit van dag tot dag en van seizoen tot seizoen sterk varieert. Een betere methode is wellicht te kijken op één van de onderstaande sites. De eerste site is van Milieudefensie. Daar wordt veel informatie gegeven over luchtkwaliteit, maar lang niet heel Nederland wordt daar genoemd. De tweede site vind ik zelf de betere van de twee. Je moet er even achter komen hoe het precies werkt, maar met wat rondklikken kom je daar wel achter. Het komt erop neer dat je een omgevingskaart kunt bekijken waar je op straatniveau de gemiddelde mate van luchtvervuiling kunt zien. Dit wordt dan gesplitst in diverse vervuilingsbronnen, zoals fijnstof, stikstofoxiden enzovoort. Ik denk dat je hiermee voldoende uit de voeten kunt.  

Bronnen:
http://www.atlasleefomgeving.nl/kijken
http://www.milieudefensie.nl/luchtkwalitei...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100