Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je voorkomen dat een verkoudheid griep wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet ; een verkoudheid is een verkoudheid (het ene virus, vaak rota) en griep is griep (een ander virus, influenza). Een verkoudheid wordt geen griep, maar vrijwel elke griep begint wel met een verkoudheid. Heb je die te pakken, dan kan niks meer voorkomen dat je griep krijgt. En heb je een ander virus te pakken, dan zal het niet zomaar griep worden. De enige manier om te zorgen dat een verkoudheid die geen griep is, overgaat in griep, is zorgen dat je in de tussentijd niet met het influenza-virus besmet wordt, oor bijvoorbeeld goed je handen te wassen en niet te dicht in de buurt van (zieke) mensen te komen. Toegevoegd na 2 uur: Correctie tweede zin : ...maar vrijwel elke griep begint ALS een verkoudheid. Met dezelfde symptomen dus. (Maar zodra daar zaken als misselijkheid, hoge koorts, pijn in de botten en spierpijn enz., bijkomen, weet je dat het mis is. ) Ook noemen mensen een stevige verkoudheid vaak gemakshalve griep ; daar heeft het influenza-virus echter niets mee te maken. Van een flinke verkoudheid kun je nu eenmaal ook gewoon goed ziek zijn - en vaak nog langer dan van de echte griep.

Nee, dat kun je niet omdat het om twee verschillende virusziekten gaat. Verkoudheid kan door verschillende virussen worden veroorzaakt maar zit in de bovenste luchtwegen, dus vooral de neus- en keelholte. Kenmerken zijn een snotneus, hoesten, keelpijn en soms wat temperatuurverhoging. Griep kan ook door verschillende virussen worden veroorzaakt maar zit in de diepere luchtwegen en verloopt heftiger, hoewel je er niet eens zo ziek van hoeft te worden. In het ergste geval heb je een dag of drie, vier, koorts van een graad of veertig en hoofdpijn, spierpijn en je kunt slecht tegen fel licht in je ogen. Complicaties van verkoudheid zijn vooral bijholte- en keelontstekingen. Van griep ontstekingen in de lagere luchtwegen zoal longontstekingen en bronchitis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100