Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

kan je een koortslip via een glas overkrijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, het herpes simplex-virus dat verantwoordelijk is voor een koortslip, kun je ook op die manier oplopen. (net als met zoenen bijvoorbeeld). Echter : alléén als de persoon in kwestie op dat moment een koortslip heeft. Als je het virus eenmaal in je lichaam hebt, gaat het nooit meer weg, maar steekt het van tijd tot tijd de kop op als een koortslip. Op dat moment ben je besmettelijk voor anderen, en kun je dus beter niemand zoenen, niet uit hetzelfde glas drinken of met hetzelfde bestek eten, en van het zelfde voedsel eten (ijsje ofzo). Toegevoegd na 50 seconden: Heeft iemand op dat moment geen uitbraak, en is het virus dus slapende, dan kun je niet worden besmet.

Ja, zo ben ik er vorig jaar mee besmet geraakt. Heb je het eenmaal dan kom je er nooit meer vanaf.

nee. een koorstlip ontstaat door een virus, het herpes simplex virus. dit virus blijft in de zenuwknopen aanwezig en kan actief worden, in de vorm van een koortslip ( of koortsvinger, het kan ook elders op het lichaam) Dit virus loop je op door een druppelinfectie. In theorie zitten er wel virussen in het blaasjes vocht, maar dat is meestal niet de oorzaak van de infectie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100