Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan iemand met ASS en een verstandelijke handicap leren om complexe handelingen uit te voeren?

Ik heb PDD-NOS en een verstandelijke handicap (mijn totale IQ ligt rond de 69). Mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) zijn vaak ook dyspractisch, hebben moeite om bepaalde handelingen uit te voeren. Dat heb ik ook. Kan iemand tips geven om hier beter mee om te gaan? Bij voorbaat heel erg bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor veel mensen met autisme is het prima mogelijk om complexe handelingen uit te voeren. Het duurt misschien wel wat langer voordat je de complexe handeling helemaal goed uit kunt voeren, maar als je het dan kunt, doe je het nauwkeurig en met aandacht. Je schrijft zelf al dat je totale IQ op 69 ligt. Ik weet van veel ouders van autisten, dat het IQ vaak moeilijk te meten is, omdat je bijvoorbeeld een laag verwerkingstempo kunt hebben, of een weerstand tegen de manier van testen, of veel te veel naar de details gaat kijken in plaats van naar het overall-plaatje in de testen. Is dat bij jou ook aan de hand? Of heb je wel een heel duidelijk beeld van welk deel van de IQ-test je goed maakt, en welk deel slecht? Vaak wordt er dan gesproken van een Verbaal-Performaalkloof. Je scoort bijvoorbeeld gemiddeld of bovengemiddeld op alles wat met 'verbaal' te maken heeft (de manier waarop je jezelf uitdrukt) en ondergemiddeld op alles wat met 'performaal' (uitvoerende taken) te maken heeft. Dit kan grote invloed hebben op wat geschikt werk voor jou zou kunnen zijn. Dus je zou eens uit kunnen (laten) zoeken waar je wel goed in bent, en wat jouw echte interesse en talent is. Er zijn bureaus die zich gespecialiseerd hebben in beroepskeuzetesten voor mensen met autisme. Persoonlijk hebben wij goede ervaring met Spectrum Brabant.

Ga uit van wat je wél kan en niet van wat je niet kan. Dit geldt eigenlijk voor iedereen. Dat wel niet zegen dat je nooit iets nieuws moet proberen, juist wel want misschien kan je wel meer dan je denkt en kan je het niet en lukt het ook niet na veel oefening, jammer dan weer wat anders proberen.

Misschien een vast stappen plan maken. Dit onthouden jullie super!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100